Čelnici EU-a o brzom testiranju i trećem valu pandemije

Čelnici zemalja članica Europske unije putem video-veze ponovno će razgovarati o koordinaciji borbe protiv pandemije koronavirusa te o krizi koja je na pomolu nakon što su Mađarska i Poljska blokirale paket za oporavak od gospodarskih posljedica koronakrize.
Na sastanku koji počinje u 18 sati čelnici će razgovarati o testiranju na koronavirus kao ključnom alatu za usporavanje širenja zaraze, međusobnom priznavanju testova i mjerama za sprječavanje trećeg vala pandemije. Komisija je preporučila da se brzi antigenski testovi koriste uglavnom kod osoba koje pokazuju simptome jer su kod asimptomatskih osoba manje pouzdani. Pouzdani PCR testovi ostaju i dalje zlatni standard.
Usred velike zdravstvene krize, EU se suočava i sa blokadom sedmogodišnjeg proračuna i plana za oporavak ukupno teškog 1824 milijarde eura. Blokirale su Mađarska i Poljska jer se ne slažu s mehanizmom kojim se europska sredstva uvjetuju vladavinom prava. Mađarska i Poljska dobile su otvorenu potporu od slovenskog premijera Janeza Janše. To se pitanje na ovom sastanku neće moći zaobići.

Kako izbjeći blokadu financijskog paketa?

Iako će se o tom pitanju razgovarati, od današnje rasprave ne treba očekivati rješenje ove velike krize koja je na pomolu. Prvo, zato što je riječ o video-sastanku, a o tako osjetljivim pitanjima nemoguće je postići napredak bez izravnih razgovora i bilateralnih sastanaka. Drugo, u Bruxellesu žele pričekati i vidjeti što Varšava i Budimpešta predlažu za uklanjanje blokade.

U Bruxellesu se već neformalno razgovara o mogućim opcijama ako Mađarska i Poljska ustraju u blokiranju financijskog paketa. Jedna od tih opcija jest da se VFO i plan za oporavak razdvoje te da se za usvajanje plana za oporavak koristi mehanizam pojačane suradnje. Za pokretanje mehanizma pojačane suradnje potrebno je da to zatraži najmanje devet zemalja članica. (hrt.hr)

Facebook Comments