Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kasni li Europa s ugovorom za cjepivo Moderne?

Cjepivo 2

Ugovor između EU-a i američke biotehnološke tvrtke Moderne o nabavi cjepiva protiv Covida-19 gotovo je spreman i bit će sklopljen za nekoliko dana, rekao je francuski državni tajnik za europske poslove Clément Beaune.

Izvršni direktor Moderne upozorio je u utorak Europljane da bi produljenje pregovora o kupnji njihova cjepiva protiv Covida-19 moglo usporiti isporuku, jer su druge zemlje prioritetne budući da su ugovore potpisale prije nekoliko mjeseci. Pregovara se, ali nema ugovora, rekao je Stéphane Bancel za AFP iz Cambridgea u Massachusettsu.

Clément Beaune je rekao da je predgovor na stolu. Osnovni parametri ugovora postoje od 24. kolovoza, rekao je, dodajući da treba dogovoriti još posljednje pojedinosti. Europa neće kasniti, rekao je, podsjetivši da Komisija pregovara u ime 27 država članica i da će jako velikodušno financirati kupnju cjepiva.

 

Javnost je 24. kolovoza obaviještena o uznapredovalim pregovorima između Moderne i Komisije o kupnji 80 milijuna doza cjepiva, ali u međuvremenu nije ništa definitivno potpisano. U međuvremenu, američka biotehnološka tvrtka potpisala je ugovore s Kanadom, Japanom, Izraelom i Velikom Britanijom, ne računajući 100 milijuna doza obećanih početkom kolovoza SAD-u.

Komisija je do sada sklopila pet ugovora o nabavi potencijalnih cjepiva: sa švedsko-britanskom AstraZenacom, američkim Johnson & Johnsonom, francusko-britanskim duom Sanofi-GSK, američko-britanskim duo Pfizer/BioNTech i njemačkim CureVacom. (hrt)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Vedrana Rudan – Oj, Milane, jabuko bez grane

OgPortal

‘Bandić mi je umro u kući… Sve je bilo uobičajeno, šalili smo se, a onda se sve u trenu promijenilo‘

OgPortal

Zimska vježba na Bjelolasici

OgPortal

Orban cijepljen kineskim cjepivom, Mađarska ubrzava program cijepljenja

OgPortal

Grad Ogulin uvodi sustav lokalne riznice

OgPortal

Dobio je stan od 122 kvadrata za 157.000 kuna, a dvije godine nije ni plaćao ratu od 522 kune

OgPortal