Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Strožije epidemiološke mjere vrlo brzo?

  • Situacija je prepuna izazova. Brojke su sve više. To je jednostavno tako dok god se saplićemo oko pitanja nepridržavanja osnovnih mjera, kazala je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska prim. dr. sc. Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a. Dodala je kako se ne bi iznenadila kad bi se epidemiološke mjere vrlo brzo postrožile.
    Neprekidno upozoravanje na osnovne mjere, nošenje maske, higijenu, distancu i izbjegavanje velikih okupljanja pridonijelo je tzv. ‘pandemijskom zamoru’, ali to su mjere koje su zaista učinkovite. Njih ćemo se morati pridržavati i nadalje, i kad se budemo cijepili protiv Covida, dodala je.

Usporedila je mjere donesene u Austriji i Hrvatskoj te naglasila kako je najgore u panici donositi mjere. Naše su mjere bile izbalansirane, dodaje – ali obzirom na rast brojki ne bi se iznenadila da bi se one vrlo brzo mogle i postrožiti.

Brzi testovi i kod obiteljskih liječnika

Za brze testove Bubaš je rekla da ih treba primjenjivati s oprezom. Smatra bi se značajan pomak napravio kad bi se bi testovi koristili ne samo na punktovima za testiranje nego u svim situacijama kada liječnik brzo treba donijeti odluku. Plediram za to da se razmisli i educira obiteljske liječnike kako bi pomogli u brzom prekidanju lanaca zaraze, kazala je.

Rizik skraćivanja izolacije

  • Epidemiološka struka kod nas i na razini EU-a je skratila vrijeme samoizolacije na 10 dana. U tom skraćivanju je ukalkuliran i prihvatljivi rizik za širenje zaraze. Vrlo je mala mogućnost da će se to desiti deseti dan od početka bolesti ili pozitivnog testa kod asimptomatskih bolesnika, rekla je Bubaš. Kazala je kako ne podržava odluku nekih poslodavaca da zaposlenici na posao dolaze s nalazom PCR testa. “Ne znaju ga iščitati, a s druge strane opterećuju sustav. Smjernice postoje zato da bi ih se pridržavali”, dodala je. (hrt.hr)