Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Velika istraga razotkrila ratne zločine: ‘Australski specijalci u Afganistanu su ubili 39 civila‘


Glavni istražitelj: ‘Postoje vjerodostojne informacije za potvrdu navoda. Neki od odgovornih još uvijek služe u vojsci Australije‘

Čelni australski general u četvrtak je iznio pojedinosti iz izvješća o mogućim ratnim zločinima koje su počinili pripadnici australskih specijalnih postrojbi, a u kojem se navode dokazi o 39 nezakonitih ubojstava u 23 incidenta.

Navodeći pojedinosti iz dugo čekane istrage o postupanju pripadnika australskih specijalnih postrojbi u Afganistanu od 2005. do 2016, general Angus John Campbell je rekao da postoje dokazi o ubijanjima van borbi.

Glavni istražitelj “je utvrdio da postoje vjerodostojne informacije za potvrdu navoda o nezakonitim ubojstvima 39 osoba u 23 incidenta od strane 25 pripadnika australskih specijalnih postrojbi, pretežito iz specijalne pukovnije zračnih snaga (SAS)”, rekao je Campbell novinarima u Canberri.
Neki od navodno odgovornih još uvijek služe u vojsci Australije, dodao je.

Izvješća o ubojstvima bit će proslijeđena posebnom istražitelju koji će uskoro biti imenovan i koji će ocijeniti ima li dovoljno dokaza za pokretanje sudskih postupaka.

Premijer Scott Morrison je uoči objave izvješća razgovarao s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem, rekao je izvor upoznat s razgovorom.
Morrison je prošlog tjedna upozorio da će izvješće sadržavati “teške i loše vijesti za Australce”.

Ured afganistanskog predsjednika je rekao da je Morrison nazvao Ghanija kako bi mu izrazio “duboku žalost zbog ponašanja nekih australskih vojnika” i rekao mu da će biti provedena istraga kako bi se izvršila pravda.

Australija ima vojnike u Afganistanu od 2002. godine u okviru od SAD-a predvođene koalicije koja se bori protiv talibana. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Koliko su donacija do sad primili kandidati za ogulinskog gradonačelnika?

OG Portal

Najmanje 11 mrtvih u pucnjavi u školi u ruskom Kazanju

OgPortal

U Ogulinu troje novooboljelih

OgPortal

Stigle službene brojke Nacionalnog stožera: Ovo je najveći pad novozaraženih u trećem valu!

OgPortal

Mario Zovak podnio ostavku na mjesto v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice!

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva – Otvorenje Alpinističke zbirke

OgPortal