Bruxelles: Razgovori o deblokadi

Razgovori o deblokadi sedmogodišnjeg europskog proračuna i fonda za oporavak, oba instrumenta nužna za gospodarski oporavak Europe od posljedica pandemije, nisu sinoć u Bruxellesu urodili plodom.

Mađarska i Poljska, uz podršku Slovenije, objasnile su razloge za svoju blokadu, dok su europski čelnici ostali pri stajalištu da se oba instrumenta o kojima je politički sporazum postignut još u ljeto, trebaju prihvatiti i što prije provesti u djelo.

  • Naša je dužnost da pokušamo pronaći izlaz iz ove situacije. Važnost proračuna je jasna. I to ćemo sada nastojati postići. Problem koji moramo riješiti nije jednostavan, vrlo je ozbiljan. Zato neću spekulirati. Mogu samo reći da ćemo raditi najpoštenije i što više možemo na rješenju, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Postoji neka magičnost u Europskoj uniji da se uvijek nađe rješenje kad mislimo da je to nemoguće, poručio je pak predsjednik Europskog vijeća Chalres Michel.

  • Nikako ne želim umanjiti probleme s kojima smo suočeni, ni ozbiljnost situacije ni težinu zapreka koje su pred nama. Nastojat ćemo idućih dana intenzivno raditi kako bismo ostvarili napredak i riješili teškoće, rekao je. (hrt.hr)
Facebook Comments