Neki se nadaju cjepivu do Božića, evo što dosad znamo

Od početka pandemije u svijetu je zaraženo više od 57 milijuna ljudi, aktivnih je slučajeva oko 16 milijuna, a broj umrlih približava se milijun i 400 tisuća. Najpogođeniji kontinent je Europa, a najugroženija zemlja Sjedinjene Američke Države. Mnogi spas vide u cjepivu koje bi na tržište moglo stići prije Božića.

 

Privremena odobrenja za tržišnu uporabu cjepiva Moderne i BioNTecha Europska medicinska agencija mogla bi izdati već za mjesec dana, najavila je predsjednica Europske komisije Ursula Von Der Leyen. Od zemalja članica očekuje se da pripreme nacionalne popise prioritetnih skupina za cijepljenje.

– Naša je preporuka da u prvoj skupini to budu zdravstveni radnici, oni koji su najizloženiji, zatim skupine starijih građana i osobe s težim bolestima, tako da se vidi jasno planiranje i postupni pristup kako pristižu veće količine cjepiva, kazala je Von Der Leyen.

Europski dužnosnici uključeni u pregovore s proizvođačima cjepiva kažu kako bi Unija za osiguravanje stotina milijuna potrebnih doza mogla platiti gotovo 10 milijardi eura.

Mađarska je, jedina u Europskoj uniji, uvezla prve doze ruskog cjepiva Sputnik V. To bi moglo dodatno zategnuti odnose Budimpešte i Bruxellesa jer prema pravilima Unije svako cjepivo prije korištenja na nacionalnoj razini treba odobriti mjerodavna Europska agencija.

– Mađarski stručnjaci imaju priliku proučiti cjepivo i donijeti utemeljenu odluku o potencijalnom korištenju i odobravanju, poručio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Zemlje u hrvatskom susjedstvu pritisnute su ubrzanim širenjem virusa.

Slovenija posljednjih dana ima više od 2000 zaraženih dnevno. U Srbiji, koja danima obara rekorde i ima više od 6000 novozaraženih, od posljedica bolesti COVID-19 umro je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Stanje je i dalje najteže u SAD-u, gdje se u kolonama za testiranje čeka satima. Zastupnici u američkom kongresu minutom šutnje odali su počast više od 250 tisuća preminulih od bolesti COVID-19. U više saveznih država zdravstveni sustav je pred pucanjem, a liječnici i medicinske sestre premoreni.

Sjedinjene Države u stopu slijedi Indija, gdje je broj zaraženih premašio devet milijuna, a od koronavirusne bolesti dnevno umre više od 500 ljudi.(hrt)

Facebook Comments