Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Videosummit G-20 o gospodarskim posljedicama pandemije

Čelnici skupine vodećih svjetskih gospodarstava G-20 danas će videovezom održati godišnji samit za koji se očekuje da će biti posvećen rješavanju gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa.

Domaćin dvodnevna samita je Saudijska Arabija, trenutni predsjedajući bloka. Zbog ograničenja putovanja i zdravstveni mjera opreza u Rijadu se neće osobno okupiti dužnosnici na prvom samitu G-20 na arapskom tlu.

  • Skorašnji skup na vrhu G-20 nastojat će ojačati međunarodnu suradnju kao potporu globalnom gospodarskom oporavku i postaviti čvrste temelje jakom, održivom, uravnoteženom i inkluzivnom rastu, nastavljajući se na uspjeh izvanrednog samita čelnika G-20 u ožujku 2020., rekao je saudijski ministar financija Mohamed Aldžadan.

U ožujku su čelnici G-20 obećali uskladiti odgovor na pandemiju. Otada su zajednički ubrizgali 11 bilijuna dolara kako bi ublažili utjecaj na globalno gospodarstvo.

Skupina je tada pokrenula i inicijativu za suspenziju duga najmanje razvijenih država koja bi korisnicima omogućila odgoditi 14 milijardi dolara duga dospjelih ove godine. Novac će umjesto toga biti iskorišten za financiranje zdravstvenih sustava i socijalnih programa u tim zemljama.

Ovo je prvi put da Saudijska Arabija upravlja predsjedanjem skupinom koja okuplja 19 država i Europsku uniju.

Skupina G-20 obuhvaća dvije trećine svjetskog stanovništva, 85 posto svjetske gospodarske proizvodnje i 75 posto svjetske trgovine. (hrt.hr)