Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Poznati hrvatski znanstvenik napao vladajuće: ‘Vrag je sada stvarno uzeo šalu. Netko će morati odgovarati’

covid 18 543 ist

U Hrvatskoj ima 893 slučajeva na milijun stanovnika, upozorava znanstvenik
Poznati hrvatski znanstvenik dr. sc. Igor Štagljar na svom je Facebook profilu usporedio stanje s koronavirusom u Hrvatskoj i u kanadskom gradu Torontu u kojem se, iako je prosjek zaraženih znatno manji, uvode strože mjere.
”I, eto, “zimski” COVID je ipak napravio svoje – zbog “samo” 1,418 novih slučajeva koji su jučer registrirani u cijeloj provinciji Ontario (a ona broji 14.6 milijuna žitelja; dakle radi se o 97 slučajeva na 1 milijun stanovnika), te jučerašnjih 420 novih slučajeva u Torontu (populacija od 6.2 milijuna stanovnika; sto implicira 68 slučaja na 1 milijun stanovnika), Vlada naše provincije Ontario je jučer odlučila da od ponedjeljka 23. studenog idemo u drugi lockdown od početka ove pandemije koji će trajati 28 dana.

Od sljedećeg ponedjeljka se zatvaraju svi ne-esencijalni poslovi, uključujući frizere, saloni za uljepšavanje (jao, Vlatka Zoldos, pa kako bi ti ovo preživjela?), shopping centre i restauranti od kojih ćete jedino moći uzeti hranu za van. Noćni klubovi, kafići i teretane su već zatvoreni od sredine listopada. Crkve će i dalje ostati otvorene tijekom sljedećih 28 dana, ali će u njima moći istovremeno biti samo 10 ljudi. Škole će i dalje ostati otvorene, sto je po meni pametna odluka.

Kada te brojke preslikate na trenutnu situaciju u Hrvatskoj (populacija od 4 milijuna stanovnika) koja je danas objavila rekordna 3,573 nova slučaja te 47 umrlih, onda ne trebate biti baš previše vješti u matematici da izračunate da je u Hrvatskoj vrag sada stvarno uzeo šalu, jer to znači da u ovom trenutku u Hrvatskoj ima 893 (!!!) slučajeva na milijun stanovnika. No očito vladajuću garnituru za to uopće nije briga. Zdravstveni sustav nam se raspada, i moji kolege liječnici koji rade po bolnicama u Zagrebu mi kažu da se situacija totalno otima kontroli. A neki “eminentni” znanstvenici iz znanstvenog vijeća i dalje tvrde da je situacija pod kontrolom i da strože mjere nisu potrebne, jer da čak i umjereni lockdown ne pokazuje učinkovitost. Znaci Kanada, Francuska, Njemačka, Austrija, Belgija, Izrael, Španjolska, Nizozemska, Italija, Češka, Slovenija rade stvari potpuno krivo jer su uvele drugi lockdown kao bi spriječile eksponencijalni rast novih slučajeva i veliki porast broja umrlih od COVID-19?

Mislim da će nakon što završi ova pandemija netko i te kako morati odgovarati za sve ljude koji su izgubili živote zbog nemara naših vlasti i krivih savjeta nekolicine znanstvenika i “priučenih” epidemiologa iz znanstvenog savjeta. Zapravo, cjelokupna trenutna situacija u Hrvatskoj oko COVID-19 me sada u potpunosti podsjeća na odnos još uvijek aktualne vlasti u SAD-u prema ovoj pandemiji, jer u zadnja dva mjeseca Vlada ne pokazuje niti malo empatije i razumijevanja za trenutnu situaciju. A to je baš šteta jer je Vlada tijekom prvog lockdowna od ožujka do svibnja ove godine situaciju odlično držala pod kontrolom. Hvalio sam ih na sva usta još do sredine listopada, ali sada to nažalost više ne mogu.

Krajnje je vrijeme da se po tom pitanju stvari počnu drastično mijenjati jer će u protivnom uz ovakvo ponašanje do pojave cjepiva u Hrvatskoj u prvom kvartalu 2021. biti vise tisuća mrtvih. Jer, u protivnom će nas uskoro biti puno manje od četiri milijuna.

P.S.

Naravno da sam sarkastičan i da ne vjerujem u “ljetni” i “zimski” COVID-19.”, napisao je znanstvenik. (rtl.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

VIDEO: Pripadnici ATJ Lučko spasili nezakonite migrante iz minski sumnjivog područja kod Saborskog

OgPortal

Tinejdžer dobio posao obnove Petrinje od milijun kuna. I to, naravno, bez javnog natječaja

OgPortal

Širenje kanalizacijske mreže u gradu Ozlju, u tijeku završni radovi na izgradnji kolektora u naselju Lukšići Ozaljski

OgPortal

Asfalt u Ponikvama

OgPortal

Dramatično kod Saborskog! Specijalci izvlačili migrante iz minskog polja, ima ranjenih

OgPortal

HDZ-ova većina odbila zahtjev zastupnica o procesuiranju seksualnog uznemiravanja, oporba oštro reagirala

OgPortal