Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sjednica VNS-a trajala gotovo 4 sata, iz Banskih dvora i s Pantovčaka otkrili detalje i zaključke

sastanak VNS ist


Niti Plenković niti Milanović nisu nakon sastanka davali izjave. Očekuje se priopćenje u kojem će biti više detalja o sjednici

U ponedjeljak poslijepodne u Banskim dvorima je održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Sastanak u zgradi Vlade počeo je u 14 sati, a okončan je nekoliko minuta prije 18 sati.

Niti premijer Andrej Plenković niti predsjednik Zoran Milanović nisu nakon sastanka davali izjave.

Iz Vlade i Ureda predsjednika su o sastanku izdali dva u riječ ista priopćenja koja u nastavku prenosimo u cijelosti.

  • Dana 23. studenog 2020. održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Na sjednici su usvojene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu, sukladno Zakonu o sigurnosno obavještajnom ustavu te je odobrena uspostava suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, sukladno iskazanim potrebama.
Članovi Vijeća razmotrili su stanje radikalizacije u hrvatskom društvu, te osudili napad na Trgu svetog Marka 12. listopada 2020. kao kazneno djelo s obilježjima terorizma te su raspravili o mjerama koje se u vezi s tim mogu poduzeti. Vijeće je osudilo govor mržnje i neprihvatljive oblike ponašanja u društvu.

Vijeće je istaknulo daljnju potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, prema duhu i slovu Daytonskog sporazuma, te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika.
Vijeće je raspravilo o položaju Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori založivši se za osiguravanje reciprociteta u međusobnim odnosima, te je naglašena daljnja podrška hrvatskoj manjini u tim zemljama.

Članovi Vijeća primili su na znanje informaciju o aktualnom stanju u vezi s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Vijeće je raspravljalo o stanju u pravosuđu, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, navodi se u priopćenju iz Banskih dvora.

Kao što je prije nekoliko dana najavio glasnogovornik Vlade Marko Milić, domaćini sastanka su se pobrinuli da prozori u Banskim dvorima budu širom otvoreni te da u dvorani ima dovoljno svježeg zraka.
Predsjednik Republike Zoran Milanović predložio je u subotu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da se sjednica VNS-a održi u Vladi, a iz Ureda predsjednika poručili su da im je, osim Ureda predsjednika RH, Vlade RH i eventualno Hrvatskog sabora, svaka druga lokacija neprihvatljiva.

Ured predsjednika dodao je i da će predsjednik Milanović sa zadovoljstvom prihvatiti želju predsjednika Vlade da bude “dobar domaćin” i doći na sjednicu VNS-a u Vladu RH.
Na novinarski upit kakav ton očekuje na sjednici VNS-a, premijer Andrej Plenković jučer je kazao kako očekuje da će se raspraviti pet ili šest točaka, koliko je dogovoreno, i da se nakon toga, kao i obično, pošalje priopćenje medijima. Dodao je kako je vezano za nedavni napad na Markovu trgu bilo niz aktivnosti, ali da o tome treba govoriti Županijsko državno odvjetništvo, koje vodi istragu. (jutarnji.hr)(foto:predsjednik.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

‘Bandić mi je umro u kući… Sve je bilo uobičajeno, šalili smo se, a onda se sve u trenu promijenilo‘

OgPortal

Zimska vježba na Bjelolasici

OgPortal

Orban cijepljen kineskim cjepivom, Mađarska ubrzava program cijepljenja

OgPortal

Grad Ogulin uvodi sustav lokalne riznice

OgPortal

Dobio je stan od 122 kvadrata za 157.000 kuna, a dvije godine nije ni plaćao ratu od 522 kune

OgPortal

U Hrvatskoj 356 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminulo 15 osoba

OgPortal