Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Znanstvenici i liječnici traže strože mjere – odmah! Otkrivamo što stručnjaci predlažu

Rijeka

S obzirom na težinu epidemije i pritisak znanstvenika i liječnika teško je vjerovati da će Vlada i Stožer čekati dva tjedna da uvedu strože mjere.
Zašto Vlada i Stožer još čekaju sa strožim mjerama koje zagovaraju stručnjaci jer smo jučer dosegli 1398 umrlih, a udio pozitivnih među testiranima i dalje je veći od 30 posto? Usto smo na četvrtom mjestu u EU po broju novozaraženih u zadnja dva tjedna.
“Ovo je zadnji čas” Kako neslužbeno doznajemo od više članova Vladina Znanstvenog savjeta, među njima je dobar dio istaknutih znanstvenika za uvođenje strožih mjera i to ne za dva tjedna nego čim prije odnosno sljedećih dana. Iako su u javnosti prema Vladi i Stožeru najkritičniji Ivan Đikić i Igor Štagljar koji nisu članovi Vladina Znanstvenog savjeta, a koji upozoravaju da ćemo imati nekoliko tisuća mrtvih ako ne donesemo strože mjere, sve su glasnije u kritikama i liječničke udruge i društva. Tako je predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit u subotu nove mjere nazvala kamilicom, prozivajući Vladu i Stožer zbog velikog broja zaraženih i umrlih proteklih tjedana. Očito bi na Hrvatsku trebalo primijeniti varaždinski model. Stipan Jonjić, jedan od naših vodećih virusnih imunologa, profesor na riječkom Medicinskom fakultetu i član njemačke Leopoldine, također smatra da postojeće mjere treba postrožiti.

– Situacija je momentalno dosta složena i ekspanzija epidemije uzela je takve razmjere da će je biti teško kontrolirati čak i strožim mjerama. Međutim, nije dovoljno samo propisati mjere i preporuke, već je potrebno i sankcionirati one koji ih ne poštuju. Svjedoci smo svakodnevnog kršenja tih mjera u zadnjih nekoliko mjeseci. Nije nam velika utjeha da situacija nije puno bolja ni u nekim drugim europskim zemljama, ali svakako mislim da mjere treba postrožiti. Između ostaloga treba pokušati limitirati obiteljska okupljanja, jer u ovom stadiju razvoja epidemije takva okupljanja mogu biti dostatna za nesmetano širenje virusa. Jasno isticanje tog problema preko medija može biti jako korisno.
Moramo biti svjesni da učinak tih mjera nećemo vidjeti prije barem nekoliko tjedana. Razumljivo mi je i prihvatljivo da se ne ide na potpuno zatvaranje, ne samo poduzeća već i škola, napose nižih razreda, ali neke djelatnosti uz koje se vežu okupljanja kao glavni uzrok širenja virusa jednostavno treba izričito zabraniti i sankcionirati prekršaje. Mislim da nam je ovo zadnji čas da spriječimo urušavanje zdravstvenog sustava koji se još uvijek nekako nosi s teškoćama, jer ne znamo što je pred nama u idućih nekoliko tjedana ili mjeseci – upozorava Jonjić. Epidemiolog profesor Branko Kolarić napominje da smo u proteklih 14 dana na četvrtom mjestu po broju novozaraženih u EU, s incidencijom od 894,7 zaraženih na 100 tisuća stanovnika, a lošiji od nas su samo Austrija, Slovenija i Luksemburg. Neke zemlje EU su s razlogom, kaže, uvele stroge mjere i prije velikog rasta broja zaraženih baš zato da bi ga spriječili.
– Da se od danas više nitko od građana ne pomakne iz svojih kuća i ne zarazi, nama će situacija i dalje biti teška sljedeća tri tjedna s obzirom na postojeći broj zaraženih i onih u samoizolaciji. Strože mjere su nam potrebne, potrebno je privremeno zatvoriti sva mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi, sportske, rekreativne aktivnosti, ugostiteljske objekte, veća vjerska okupljanja. Dakle, trebaju biti zatvorena sva mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi isključujući pritom samo nužna mjesta kao što su posao, kuća i škola. Dobro bi bilo na tri tjedna srednje škole i fakultete prebaciti na online nastavu. Ako ne uvedemo strože mjere, moramo biti svjesni da će broj zaraženih samo rasti i da ćemo onda morati pribjeći još strožim mjerama, čime ćemo dovesti u pitanje i otvorenost škola, ali i turizam 2021. jer ćemo izbiti na vrh EU po broju zaraženih, što nam neće biti dobra reklama. Osim toga, i kod uvođenja strožih mjera uvijek morate računati na dio građana koji ih se ne drži i koji će pridonositi širenju zaraze. Strategija stvaranja kolektivnog imuniteta može samo dovesti do velikog broja umrlih i zaraženih, a kakve će biti zdravstvene posljedice zaraze po ljude, to još ne znamo – govori Kolarić dodajući da su jedino rješenje, ne prokuženost koju ne možemo ostvariti, nego strože mjere do dolaska cjepiva. Čeka se odgovor Božinovića S obzirom na težinu epidemije i pritisak znanstvenika i liječnika teško je vjerovati da će Vlada i Stožer čekati dva tjedna da uvedu strože mjere. Poslali smo upit i šefu Stožera Davoru Božinoviću može li se očekivati uvođenje strožih mjera za nekoliko dana, no do zaključenja broja odgovor nismo dobili. (vecernji.hr)

 

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Kakve su šanse da će policija prijaviti organizatore Bandićevog sprovoda zbog kršenja mjera? Nikakve

OgPortal

“Susret s rijekom” – projekt vrijedan 9,21 milijuna kuna

OgPortal

Čitanje optužnice za izvlačenje novca iz Dinama trajalo dva sata, Mamić: ‘Ne mogu više, moram sjesti‘

OgPortal

U posljednja 24 sata zabilježeno je 747 novih slučajeva zaraze, preminulo 7 osoba

OgPortal

Odluka Stožera o sprovodima: “Može biti najviše 25 ljudi”

OgPortal

Ogulin i danas bez novozaraženih osoba

OgPortal