Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Janša: Kraj epidemije u optimističnoj varijanti za tri mjeseca

Janez Janša

Slovenski premijer Janez Janša kazao je u srijedu da bi prema optimističkim očekivanjima epidemija koronavirusa u Europi i Sloveniji mogla biti zaustavljena u iduća tri mjeseca odnosno kad se počne masovno primjenjivati cjepivo.”Vlada već priprema novi zakonski paket pomoći gospodarstvu i građanima za vrijeme nakon izlaska iz epidemije, no to se neće dogoditi do kraja ove godine. No, optimistički se nadamo da će do toga doći u roku tri mjeseca i da će cjepivo koje dolazi uspješno zaustaviti širenje epidemije u Europi i Sloveniji”, kazao je Janša zastupnicima u parlamentu.

On je predstavio šesti zakonski paket pomoći zbog posljedica koronakrize kojim se poslodavcima, građanima, nezaposlenima i drugim kategorijama odobravaju subvencije od oko jedne milijarde eura.

Opozicija lijevog centra kritična je prema vladi jer smatra da nije na vrijeme poduzela mjere za obuzdavanje epidemije, te uspjela smiriti drugi epidemijski val unatoč svim restrikcijama.Oporba najavljuje da će glasovati protiv vladinog zakonskog prijedloga da se prekršitelji epidemijskih mjera drakonski kažnjavaju globama od tisuću do deset tisuća eura, jer smatra da bi bolji učinak, umjesto kažnjavanja, imala bolja komunikacija i objašnjavanje mjera, uz više empatije prema pogođenim slojevima stanovništva u ovoj krizi. Predložene kazne višestruko su veće nego što je sadašnja kazna koja iznosi 400 eura.

Epidemija se još ne smiruje
Situacija se s epidemijom još ne smiruje, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani u srijedu glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin, komentirajući trenutno stanje.

Prema objavljenim podacima vlade, u zadnja je 24 sata umrlo još 43 oboljelih, dok je bilo još 2226 novozaraženih, treći najveći broj novih zaraza u jednom danu do sada.

U vrlo opterećenim covid bolnicama sada je 1297 bolesnika, od čega 202 na intenzivnim odjelima, a u nekima od njih upozoravaju na kritičnu situaciju koju za sada nekako uspijevaju kontrolirati. “Stalno moramo improvizirati i to nas iscrpljuje u pogledu resursa i kadra i to stanje ne može trajati unedogled”, kazao je na vladinoj konferenciji za novinare dr. Gregor Prosenc iz mariborskog Kliničkog centra (UKC), navevši da su krajem prošlog tjedna zbog preopterećenosti i manjka postelja morali neke od oboljelih prebacivati u druge bolnice širom države.

Trenutno je u toj bolnici 218 oboljelih, od čega 47 na intenzivnom odjelu, a Prosen je kazao kako se sumnja da je do nove eksplozije širenja virusa došlo prije desetak dana u vrijeme okupljanja za Martinje.(Tportal)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

“Stradalima od potresa ni kune od državnih milijuna. Političari čekaju izbore”

OgPortal

Pristigla i druga pošiljka spremnika za otpad

OgPortal

Loša epidemiološka slika u Slovačkoj: “Izabrali smo pogrešnu strategiju”

OgPortal

Šef dubrovačkog SDP-a podnio ostavku i ne ide na izbore za gradonačelnika: ‘Priznao sam kazneno djelo’

OgPortal

Šokantni prizori iz Zagreba: Muškarac se popeo na 200 metara visok dimnjak Toplane na Trešnjevci

OgPortal

Novozelandski Auckland izišao iz karantene

OgPortal