Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Jedna točka ipak izazvala prijepor u Vladi: ‘Oni su prvi u redu kada krene popuštanje!‘

Vlada RH

Hrvatska od subote ide u nešto blažu varijantu nacionalnog lockdowna od onog koji smo imali na proljeće, a koji će trajati tri tjedna, do 21. prosinca.

Novi lockdown neće zahvatiti trgovine, obrte poput frizerskih i kozmetičkih salona, kao ni kulturne objekte, ostaju otvorene i crkve uz nešto strože mjere nego što su imali dosad, škole nastavljaju raditi prema dosadašnjem modelu, a sve ostalo se zapravo zatvara, što je svojevrsno iznenađenje jer se samo večer prije spominjalo da se ipak neće ići u tako stroge mjere prema svima. Vlada se odlučila za strože horizontalne mjere u sektorima ugostiteljstva, prometa, sporta i rekreacije, a napokon je najavljeno i kažnjavanje fizičkih osoba koje se ne budu pridržavale mjera.

Tako se obustavlja rad svih ugostiteljskih objekata, osim onih u hotelima i kampovima, čiji će restorani moći pripremati i posluživati hranu samo za goste, a zabranjuju se i svadbe. Svi koji će biti zatvoreni moći će isključivo pripremati hranu za dostavu i to u radnom vremenu kao što su imali prije epidemije, što uključuje i drive-in objekte, poput McDonald’sa. Dostava hrane bit će moguća osobnim dolaskom i preuzimanjem hrane, dostavom vlastitim vozilom, kao i putem aplikacija poput Wolta, Bolta i Pauze.
U Vladi i među županima postojali su oni koji su se zalagali za varijantu regionalnog zatvaranja ugostiteljskih objekata, tako da one županije i mjesta koja nemaju toliko veliku 14-dnevnu incidenciju mogu imati otvorene kafiće i restorane, ili da im se dopusti rad na terasama, ali ipak je prevladao tvrđi stav. A sve do jučer ujutro posebno se pregovaralo oko restorana, ali ni to na kraju nije prošlo.

Od više izvora iz Vlade smo još u srijedu navečer nakon sastanka sa županima čuli da se neće ići ni u potpuno zatvaranje fitness, sportskih i rekreacijskih centara, već će im se omogućiti rad na način da imaju 10 metara četvornih po svakom posjetitelju, ali i oni su zatvoreni. Više ministara u Vladi, kako doznajemo, nije bilo za to.

Sugovornici iz Vlade kažu da fitness centri jesu mjesta gdje se čovjek može zaraziti, ali da nema puno takvih slučajeva, te da su svjesni da su važni za zdravlje nacije, pa će baš zbog toga oni biti prvi na redu kada se bude popuštalo s mjerama.

– Oko toga je bilo prijepora otpočetka – kaže nam sugovornik.

Bazeni i saune pak ostaju otvoreni.

Zatvorene igraonice
Obustavljaju se i sportska natjecanja i treninzi, osim za sportaše I., II. i III. kategorije u pojedinačnim sportovima i za seniorske ekipe koje nastupaju u najvišem stupnju.

U kulturi se obustavlja održavanje svih amaterskih kulturno-umjetničkih priredbi te proba, uključujući zborove, a neće se moći održavati ni umjetničke predstave koje uključuju složena glazbeno-scenska djela koja uključuju zborove i orkestre, poput opera i mjuzikla, obustavljaju se i dječje igraonice te plesne škole, a škole stranih jezika mogu imati nastavu samo online.

Ograničenja nema za kina, muzeje i galerije. Kada je riječ o crkvama, one tek imaju preporuku da se mise održavaju online, putem TV-a, radija, a ako se u crkvi održava misno slavlje, može biti maksimalno 25 vjernika. U javnom prijevozu popunjenost ne smije prelaziti 40 posto raspoloživih mjesta, a svi putnici i vozači obvezni su nositi maske. Kontrolu će provoditi inspektori i policija.

Bez adventskih sajmova
Obustavlja se i održavanje svih sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi, što znači da ovog Božića neće biti adventa. Od subote neće raditi ni kladionice, a pekarnice mogu biti otvorene samo do 22 sata. I dalje je na snazi odluka o zabrani prodaje alkohola od 22 sata do 6 sati.Javna okupljanja, kao i dosad, ograničena su na 25 osoba, na privatnim okupljanjima može biti maksimalno 10 osoba, a sva javna događanja mogu trajati najviše do 22 sata.

Na sprovodima može biti prisutno najviše 25 osoba, teorijski dio ispita u autoškoli može biti samo online, a satovi vožnje mogu trajati najdulje 45 minuta. Sve trgovine i trgovački centri mogu i dalje normalno raditi uz poštivanje ograničenja broja kupaca i čestu dezinfekciju, a poslodavci moraju omogućiti rad od kuće, u smjenama ili osigurati fizički razmak među radnicima tamo gdje je to moguće.

Iako se očekivalo da će Vlada paralelno s ovim epidemiološkim mjerama predstaviti kompenzacijske mjere, to će se dogoditi tek u ponedjeljak, iako se već u subotu zatvara niz djelatnosti.

– Cilj nam je osigurati održivost zdravstvenog sustava, paralelno s tim, pojačat će se kapacitet testiranja, Hrvatska je poduzela i sve što je potrebno da se osigura dovoljna količina cjepiva čim bude dostupno, a u ponedjeljak ćemo predstaviti i dodatne mjere za pomoć gospodarstvu i svim pogođenim djelatnostima – najavio je premijer, a prvi sastanak s poduzetnicima bit će danas.(jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Srbija djelomice postrožila mjere ograničenjem rada ugostiteljima

OgPortal

Njemačka će pivarima isplatiti odštetu za neprodano pivo

OgPortal

Peđa Grbin: Nek’ Plenković pita Merkel u vezi s ulaskom u kafić

OgPortal

Zaposleno 25 žena koje će skrbiti o 160 starijih osoba

OgPortal

U Ogulinu zabilježen jedan novi slučaj zaraze, u županiji 45

OgPortal

Božinović otkrio pravila za restorane i kafiće, vraća se karantena od 14 dana za zaražene

OgPortal