Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Capak: Kazne za kršitelje mjera između 100 i 200 eura, očekujemo preokret epidemiološke krivulje

Capak 865 ist

Ravnatelj hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je na zdravstvenom kongresu Future Z da će danas u Hrvatskoj biti nešto manje od 4000 novozaraženih te potvrdio da će kazne za prekršitelje mjera biti između 100 i 200 eura, javlja HRT.

Rekao je da projekcija Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatskoj predviđa ogroman rast i neizravnavanje krivulje do veljače.

Dotaknuo se i novih mjera koje su danas stupile na snagu.- Kada smo uveli one mjere prije nešto više od 10 dana, počela nam se krivulja izravnavati, imali smo jedan blagi uspon krivulje i mislili smo da je to vrh. Međutim prošloga tjedna brojka nam je opet počela naglo rasti, što je rezultiralo time da se išlo u dodatne mjere. Projekcije brojki nemamo, ali računamo da će se trend preokrenuti, odgovorio je Capak, komentirajući pitanje do kada misli da će strože epidemiološke mjere biti na snazi.

Ne bi, kaže, prognozirao koja će to biti brojka, ali očekuju silazni trend.

– Onda je to već povoljni trend i može se razgovarati o nekom popuštanju, dodao je. No napominje da je cijela Hrvatska “debelo u crvenom”, ali da je pozicija Hrvatske što se tiče mortaliteta puno bolja od ostalih zemalja Europske unije.

– Kao što je poznato, mnoge od tih zemalja su unijele puno strože mjere i ranije nego mi, ali situacija im se ne popravlja, dodao je.

Kao primjer iznosi Austriju koja je 2. studenog uvela gotovo potpuni “lockdown”, dok je Slovenija to učinila 25. listopada.(jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Potres u Dalmaciji: ‘Snažno je zatreslo, srećom nije dugo…’

OgPortal

Grčka pita od špinata (Spanakopita)

OG Portal

Johnson: Ponovno otvaranje škola u Engleskoj korak prema normalnom životu

OgPortal

Jedno kazneno djelo

OgPortal

Iz novinarske arhive – povratak u 1993. godinu: Radio Ogulin emitira program iz podruma obiteljske kuće

OgPortal

Uhićen SDP-ov kandidat za dubrovačkog gradonačelnika, prenoćit će u pritvoru

OgPortal