Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Hajdaš Dončić: O kažnjavanju građana treba odlučiti dvotrećinskom većinom

hajdaš dončić

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala po hitnom postupku predložiti izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kako bi se uvela mogućnost novčanih kazni za građane koji ne nose zaštitne maske kad je to propisano.

Oporba, ali i neki ustavni stručnjaci, smatraju da je potrebno proglasiti izvanredno stanje te da Sabor izmjene mora donijeti dvotrećinskom većinom.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić kaže u Novom danu kako SDP vjerojatno neće podržati, ali kako će pričekati da vide koji će biti konačni prijedlog.

“Još nismo dobili detaljni plan rasprave. Očekujemo da će se o tome raspravljati u srijedu ili četvrtak”, rekao je. Napominje kako bi se, prema mišljenju SDP-a, ta odluka trebala donijeti dvotrećinskom većinom jer se mijenjaju osobne uzance ponašanja građana.

“Zašto je Vlada sada predložila da krenemo s kažnjavanjem građana, zašto to nije predložila pred dva-tri mjeseca? Sada se pokušava prebaciti odgovornost na Sabor”, kazao je Hajdaš Dončić.

Strože mjere, tvrdi Dončić, ne znače kažnjavanje, ali kaže kako u konačnici nije problem kažnjavanja već način donošenja. “Mi problematiziramo postupak donošenja, to je nešto što bi se trebalo donositi dvotrećinskom većinom u Saboru”, rekao je.

Zakon, smatra SDP-ovac, treba izmijeniti dvotrećinskom većinom jer “bitno ugrožava ljudska prava i ovo je ipak izvanredna situacija”. (N1)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Vedrana Rudan – Oj, Milane, jabuko bez grane

OgPortal

‘Bandić mi je umro u kući… Sve je bilo uobičajeno, šalili smo se, a onda se sve u trenu promijenilo‘

OgPortal

Zimska vježba na Bjelolasici

OgPortal

Orban cijepljen kineskim cjepivom, Mađarska ubrzava program cijepljenja

OgPortal

Grad Ogulin uvodi sustav lokalne riznice

OgPortal

Dobio je stan od 122 kvadrata za 157.000 kuna, a dvije godine nije ni plaćao ratu od 522 kune

OgPortal