New York Times o stanju u Hrvatskoj i ‘pozitivnom’ Plenkoviću: Bio je u Koloni sjećanja u Vukovaru, tamo sad raste broj zaraženih

Hrvatska se, neuobičajeno, našla u fokusu interesa svjetske medijske javnosti i izvan ljetne turističke sezone. Razlog je neslavan – prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, stanje s koronavirusom u Hrvatskoj je drugo najgore u Europskoj uniji, s obzirom na to da imamo 1040 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednja dva tjedna. Od jučer je Hrvatska pod povećalom i zbog pozitivnog nalaza premijera Andreja Plenkovića.
Većina svjetskih medija prenosi izvještaje agencija Reuters, Associated Press i AFP, no pojedine medijske kuće, poput New York Timesa, objavile su autorske članke o situaciji u Hrvatskoj i zarazi premijera.

Britanski Reuters piše da je premijer Plenković i prije pozitivnog nalaza bio u samoizolaciji kod kuće zbog toga što je koronavirus preko vikenda potvrđen njegovoj supruzi, a i njegov prvi test nakon toga bio je negativan. Potom citira izjavu glasnogovornika Vlade Marka Milića, prema kojoj se premijer dobro osjeća i idućih 10 dana ostat će u izolaciji kod kuće, odakle će nastaviti obavljati svoje obaveze sukladno preporukama liječnika i epidemiologa. Zaključno, Reuters navodi da je Plenković u ponedjeljak vodio online sjednicu Vlade.
Američki Associated Press također prenosi Milićevu izjavu o premijeru, dodajući da je njegov inicijalni test bio negativan, ali ga je ponovio u ponedjeljak.

‘Hrvatska se već tjednima suočava s rastućim slučajevima zaraze koronavirusom. U ponedjeljak je Hrvatska izvijestila o rekordnom broju od 74 preminule osobe u posljednja 24 sata i 1830 novozaraženih. Također, Vlada je u ponedjeljak postrožila mjere za putovanja, tražeći negativan test od većine ljudi koji ulaze u zemlju’, javlja AP.

Nešto šire izvješće donosi Euronews. Temeljem izvješća AFP-a, javlja da je Plenkovićevu potvrđena zaraza dva dana nakon što je koronavirus detektiran i njegovoj supruzi. ‘Premijer se ponovno testirao u ponedjeljak, nakon preporuka epidemiologa, i nalaz mu je bio pozitivan’, piše taj portal, referirajući se na hrvatsku Vladu.

Brz oporavak hrvatskom premijeru poželio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

‘Hrvatska se suočava s porastom broja zaraženih koronavirusom, uz novi rekord od 74 nova smrtna slučaja u ponedjeljak. Od početka epidemije u Hrvatskoj je zaraženo gotovo 130.000 ljudi, a umrlo ih je 1786’, piše Euronews, dodajući da je nedavno zaražen i ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar se u međuvremenu vratio na posao i poručio da je u bolnicama u ovom trenutku 2300 oboljelih od Covida, uključujući 255 osoba na intenzivnoj njezi, navodi taj portal, dodajući da je trenutno u Hrvatskoj zaraženo gotovo 1400 liječnika, uz gotovo još 1000 njih u samoizolaciji./Tportal/

Facebook Comments