Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Beroš predstavio kazne za kršenje mjera, oporba odmah zatražila stanke

Beroš 87 ist

Tek nešto prije 16 sati saborski zastupnici započeli su raspravu o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima se uvode kazne za neopštivanje epidemioloških mjera. Zakon će u Saboru biti raspravljen u hitnoj proceduri, kako bi što prije stupio na snagu.

Cilj je odmah danas raspraviti taj prijedlog, rekao je zastupnicima predsjednik Sabora Gordan Jandroković, procijenivši da bi rasprava o njemu mogla početi rano poslijepodne, nakon rasprave o paketu poreznih zakona i slobodnih govora.Sabor je u dnevni red uvrstio i izmjene zakona o lokalnim izborima, o Gradu Zagrebu te o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, a raspravit će ih u hitnoj proceduri. Kako javlja naša reporterka Katarina Brečić, za raspravu je prijavljeno toliko sudionika da bi rasprava trebala trajati minimalno četiri sata. Međutim, to su preliminarne procjene i rasprava će vjerojatno trajati i duže, javlja naša reporterka.

15.50

Započela je saborska rasprava o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Izmjene Zakona predstavlja ministar zdravstva Vili Beroš.

“Kao što svjedočimo i u Hrvatskoj, ali i u cijelom svijetu, suočeni smo s velikim izazovom, gloalnom pandemijom nove virusne bolesti”, kazao je ministar.

“Cilj predloženih izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti nam je pronaći i omogućiti najdjelotvorniji zakonodavni i institucionalni model upravljanja krizom globalne pandemije i lokalne epidemije”, dodao je.

Ministar je uvodno rekao da je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 3539 novih slučajeva koronavirusa, a umrlo je 55 osoba.”Cilj je pronaći i omogućiti najdjelotvorniji zakonodavni okvir upravljanja epidemijom. Stopa zaraženih raste, baš kao i broj testiranja. Broj pozitivnih testova je 22 posto, što nije dobro. Raste i broj osoba kojima je potreban respirator. Kao zakonodavni okvir upravljanja krizom, prethodnim izmjenama uređen je institucionalni model prema kojemu djelujemo. Mjere imaju za cilj zaštitu zdravlja ljudi te traju samo onoliko koliko okolnosti zahtjevaju i samo u onoj mjeri u kojoj su nužne. Mjere omogućuju još djelotvornije upravljanja krizom i učinkovito suzbijanje”, kazao je ministar i pojasnio mjere i naveo iznose sankcija.

“Planirane mjere kao i njihov intenzitet moraju odgovarati datom trenutku i trajati samo dok okolnosti to zahtijevaju”, dodao je Beroš.

Što se tiče samog sadržaja zakona, uvodi se obveza pravilnog nošenja maske, ograničenje ili zabrana javnog okupljanja i ograničenje ili zabrana privatnih okupljanja. “Cilj je zakona omogućiti još djelotvornije upravljenje krizom te učinkovito suzbijanje epidemije”, kazao je Beroš.

“Mjere strogo odgovaraju potrebama datog trenutka i trajat će onoliko koliko okolnosti zahtijevaju. Mjere su nužan korak u borbi protiv virusa. Ne predstavljaju političke odluke niti dvostruka mjerila, već su donesene kako bi pridonijele što bržem ozdravljenju nacije”, ponovio je ministar nekoliko puta.

“Stav Vlade je da se na početku iduće sjednice Sabora izvijesti o provedbi mjera”, kazao je Beroš.

“Nove izmjene su nužan korak u borbi protiv koronavirusa. Te izmjene su tu da omoguće prilagodbu novom momentu. Ne predstavljaju ograničenje sloboda i nove političke odluke”, kazao je Beroš.

Odmah nakon Beroševog izlaganja stanku je zatražila Mostova Marija Selak Raspudić. “Dovedeni smo u nezavidnu situaciju. Traži se od nas da usvojimo nove mjere no ni u jednom trenutku mi nismo čuli ono osnovno, a to je izvješće o radu stožera koje tražimo već tri mjeseca”, rekla je.SDP-ov Peđa Grbin također je zatražio stanku. “Htio sam čuti od ministra da je ovo redovno stanje, a on je jasno rekao da se mjere uvode zbog izvanredne zdravstvene situacije. Člankom 17. Ustava jasno je propisano da se u vrijeme izvanrednih okolnosti pojedina prava čovjeka mogu ograničiti i to na propisan način. A propisan način je dvotrećinska većina”, rekao je Grbin.

Za stanku se javio i HDZ-ov Branko Bačić, kazavši da je Ustavni sud rekao da je ovakvo donošenje odluka ustavno. Zbog toga što je premašio vremensko ograničenje dobio je opomenu, jednako kao i Grbin koji se iza njega javio za povredu poslovnika, a predsjedavajući Gordan Jandroković procijenio je da se nije radilo o povredi poslovnika.

Za stanku se javio i Tomislav Tomašević iz Lijevo-zelenog bloka. “Nema ograničavanja ustavom zajamčenih prava bez dvotrećinske većine. U redu je da ovakve izmjene dolaze unutar 24 sata jer je takvo stanje, ali ne možemo pristati na to da se ne poštuje načelo razmjernosti i da se ovakve ovlasti daju Stožeru bez ikakvog roka. Da ste bolje vodili krizu ne bi došli iz jednog ekstrema i najliberalnijeg pristupa na drugi ekstrem”, rekao je Tomašević.

Stanku je zatražila i Dalija Orešković u ime stranke Centar. ‘Unutar stranke želim vijdeti ima li bolji način uvođenja ovih sankcija’, rekla je Orešković.

Beroš je na pitanje o cjepivu, kazao da ga moramo pričekati i da je Velika Britanija, pošto nije više članica EU mogla sama odlučiti o nabavi.(N1)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Ogulinski Hreljin bez vode

OgPortal

U petak nova akcija darivanja krvi

OgPortal

Krađe u Krnjaku i Dugoj Resi

OgPortal

Osam vatrogasnih intervencija

OgPortal

Može li se Sputnjikom V riješiti nedostatak cjepiva na tržištu?

OgPortal

Češki predsjednik zatražio cjepiva od Kine

OgPortal