Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nova pravila: Tko za ulazak u Hrvatsku mora imati test, a tko ne

granica prijelaz bosna ist

U ponoć su uvedena nova pravila za ulazak u našu zemlju koja će vrijediti najmanje do 15. prosinca. Voditelj Službe za susjedne zemlje Tomislav Kufner rekao je večeras u HRT-ovom Dnevniku da putnici koji dolaze iz takozvanih zelenih regija neće morati imati negativan PCR-test, dok će ga putnici iz crvenih regija morati imati.

– Trenutno je veći dio EU-a, gotovo cijela Europa izuzev jednog otoka u Finskoj, u takozvanoj crvenoj regiji, rekao je Kufner.

– Građani EU-a koji dolaze iz trećih zemalja moći će ući samo ako posjeduju PCR-test, dok će državljani trećih zemalja iz trećih zemalja moći doći samo u izuzetnim okolnostima, objasnio je.

Putnicima bez negativnog PCR-testa odredit će se mjera samoizolacije.

– Kad dođu u mjesto u kojem će provesti samoizolaciju, mogu napraviti PCR-test i nakon dobivanja negativnog nalaza javiti se nadležnom epidemiologu koji im onda može skratiti tu desetodnevnu samoizolaciju, objasnio je Kufner.

Postoje i iznimke – kod putnika koji dolaze iz zemalja članica EU-a radi se o prekograničnim radnicima, zdravstvenim djelatnicima, djelatnicima u sektoru transporta, putnicima u tranzitu, putnicima koji dolaze iz neodgodivih osobnih razloga ili koji dolaze u poslovni posjet.

Što se tiče naših građana koji žive u inozemstvu, a željeli bi se vratiti za praznike, velika većina njih neće biti iznimke, pa će za ulazak u Hrvatsku morati imati negativan PCR-test.

– Preporuka je da se, ukoliko nije nužno, takva putovanja ograniče dok se ne stvori bolja epidemiološka slika u Hrvatskoj i zemljama u okružju, poručio je Kufner.(hrt)

 

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Vedrana Rudan – Oj, Milane, jabuko bez grane

OgPortal

‘Bandić mi je umro u kući… Sve je bilo uobičajeno, šalili smo se, a onda se sve u trenu promijenilo‘

OgPortal

Zimska vježba na Bjelolasici

OgPortal

Orban cijepljen kineskim cjepivom, Mađarska ubrzava program cijepljenja

OgPortal

Grad Ogulin uvodi sustav lokalne riznice

OgPortal

Dobio je stan od 122 kvadrata za 157.000 kuna, a dvije godine nije ni plaćao ratu od 522 kune

OgPortal