Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Bandićev pročelnik pokušao objasniti zašto je Zagrepčanka dobila pozitivan nalaz prije testa. Posve je nadrealno

testo lab bolni ist

Iz Ureda za zdravstvo Grada Zagreba konačno su odgovorili na Telegramov upit o slučaju mlade Zagrepčanke o kojem smo jučer pisali. Ona je, naime, rezultat brzog antigenskog testa dobila oko sat i pol prije nego što je uopće stigla na uzimanje brisa.Iako smo još u ponedjeljak pitali kako je takav slučaj moguć i otvara li to sumnju u vjerodostojnost rezultata brzih antigenskih testova na Covid-19, što ih Grad Zagreb provodi kao posebnu epidemiološku mjeru, odgovor nam je stigao tek maloprije.

KAKVIH JE SVE PROBLEMA BILO?
Na prvi upit gradski pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč potpuno je ignorirao slučaj slanja pozitivnog nalaza prije testiranja. Potvrdio je kako je bilo sasvim drugačijih slučajeva: slanja praznih rezultata testiranja ili pak slanja rezultata na krive adrese.

Kada je Zagrepčanka s kojom smo razgovarali ukazala na svoj slučaj nadležni na lokaciji Doma zdravlja Brezovica nisu joj znali objasniti što se dogodilo. Samo su se ispričavali.
POLJULJANO POVJERENJE U TEST
Pozitivan nalaz dobila je i nakon što su joj uzeli bris, znači po drugi put. Međutim, povjerenje u testiranje potpuno joj se poljuljalo pa se naručila na PCR test.

Sada iz Gradskog ureda za zdravstvo konačno priznaju da je greške u Brezovici doista bilo. Doduše, kažu kako nikakav službeni prigovor nisu dobili ni iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ni iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ni iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Andrija Štampar’, kao ni od izabranih liječnika obiteljske medicine.
EVO ŠTO JE TOČNO POŠLO KRIVO
Objašnjenje pročelnika Jeleča koje nam je danas stiglo otvara dodatnu ozbiljnu sumnju u rezultate brzih antigenskih testova. Kaže, naime, da je do greške došlo zbog ‘određenih nesnalaženja administratora i drugih djelatnika na lokaciji brzog antigenskog testiranja u Brezovici, ali i zbog tehničkih propusta u online aplikaciji za prijavu na testiranje”.

“Zbog toga je došlo do grešaka u slanju nalaza. Greške su istog dana uočene i otklonjene. Svim testiranim građanima za koje je utvrđena pogreška u slanju nalaza uz ispriku su dostavljeni točni nalazi. Imaju i mogućnost ponoviti antigensko testiranje ako sumnjaju u pozitivan nalaz.
Za sve koji sumnjanju u točnost testiranja bit će omogućeno novo testiranje, brzim antigenskim testovima kao i PCR testiranje, ponajprije kako bi se otklonila sumnja da se radi o lažmo pozitivnim rezultatima te kako bi se bez sumnji mogle izreći mjere izolacije za pozitivne na SARS-CoV-2”, objašnjava pročelnik Jeleč.(telegram.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

In memoriam – Marijan Gerić

OgPortal

Digitalizacija: Aplikacija za praćenje kontakata je propala, prijava cijepljenja ne radi, a ministarstvo krije troškove

OgPortal

Pozadina pokušaja puča: ‘Moskva je signalizirala vojsci da sruši neposlušnog premijera‘

OgPortal

Stem influencer Robert Knjaz!

OgPortal

Obilježena je 31.obljetnica osnutka HDZ-a u Karlovačkoj županiji

OgPortal

Gradonačelnik Petrinje želi ograničiti pravo na besplatne obroke: ‘Dolaze neki koji imaju tri plaće u kući’

OgPortal