Za razliku od nas, Slovenci imaju jasne kriterije za popuštanje mjera. Janša ih je danas predstavio

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 1772 novih zaraze koronavirusom, a umrlo je još 45 oboljelih od posljedica Covida-19, objavila je danas slovenska vlada.

Slovenski premijer Janez Janša na Twitteru je danas objavio jasne kriterije o popuštanju mjera. Podijeljeni su u pet faza – crnu, crvenu, narančastu, žutu i zelenu, a dva kriterija po kojima se Slovenci vode su broj novozaraženih na 7-dnevnoj razini i broj pacijenata u bolnicama tj. popunjenost bolničkih kapaciteta.Ako broj novozaraženih u 7-dnevnom razdoblju padne iznad 1350, a broj hospitaliziranih bude veći od 1200, mjere ostaju kao i sada, vrlo stroge.Na crvenu razinu se prelazi ako broj novozaraženih padne ispod 1350, a broj ljudi u bolnicama ispod 1200. To znači da se opet pušta javni prijevoz, no u ograničenom opsegu, otvaraju muzeji, knjižnice, galerije, frizeri, kozmetički saloni. Svi ti objekti moraju raditi u skladu s epidemiološkim mjerama opreza.

Sljedeća razina je narančasta (manje od 1000 novozaraženih, manje od 1000 hospitaliziranih) koja predviđa otvaranje uslužnih djelatnosti, trgovina, vrtića, osnovnih i srednjih škola za učenike nižih razreda i učenike s posebnim potrebama, sportske aktivnosti na otvorenom, uključujući i skijališta, dozvoljeno je okupljanje do 10 osoba, ukida se zabrana prelaska općinskih granica u svim regijama koje zadovoljavaju kriterije o zaraženima i hospitaliziranima.

Na žutu se razinu popuštanja mjera prelazi kada broj novozaraženih padne ispod 600, a covid pacijenata u bolnicama bude manje od 500. Tada će se otvoriti osnovne i srednje škole za sve učenike te ukinuti ograničenja kretanja u svim općinama i ukinuti zabrana kretanja po noći tj. policijski sat.

Posljednja, zelena razina, značila bi ukidanje svih mjera osim za otvaranje barova i diskoteka, a proglasila bi se kada bi broj novozaraženih pao ispod 300.(jutarnji.hr)

Facebook Comments