Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Moskva počela masovno cijepljenje Sputnikom V

Moskva

Moskva je u subotu počela s distribucijom cjepiva Sputnik V u 70 klinika, što je prvo masovno cijepljenje protiv zaraze koronavirusom u Rusiji, priopćila je gradska radna skupina za borbu protiv koronavirusa.

Radna skupina je rekla da će rusko cjepivo najprije biti dostupno liječnicima i drugom zdravstvenom osoblju, učiteljima i socijalnim radnicima jer su pod najvećim rizikom zaraze.

“Radite u obrazovnoj ustanovi i imate prioritet za besplatno COVID-19 cjepivo”, pisalo je u SMS poruci koju je u subotu ujutro primio jedan Moskovljanin, učitelj iz osnovne škole.

Moskva, epicentar zaraze koronavirusom u Rusiji, zabilježila je 7993 nova slučaja preko noći, što je povećanje od 6868 dan prije, i znatno više od 700 zaraženih u jednom danu početkom rujna.

“Tijekom posljednjih pet sati, 5000 ljudi prijavilo se za cijepljenje – učitelji, liječnici, socijalni radnici, oni koji danas najviše riskiraju svoje zdravlje i živote”, napisao je gradonačelnik Sergej Sobjanin na svojoj internetskoj stranici u petak.

Dob onih koji se cijepe ne prelazi 60. Ljudima s postojećim bolestima, trudnicama i onima koji boluju od respiratornih bolesti nije dopušteno cijepljenje.

Rusija je razvila dva cjepiva protiv koronavirusa, Sputnik V, koji podupire Ruski državni investicijski fond, i drugo cjepivo, koje je razvio Sibirski institut Vektor, dok se finalna testiranja za oba cjepiva tek trebaju završiti.

Znanstvenici su izrazili zabrinutost zbog brzine kojom je Rusija radila, redovito dajući zeleno svjetlo svojim cjepivima i organizirajući masovna cijepljenja prije nego što bi bila okončana testiranja sigurnosti i učinkovitosti.

Cjepivo Sputnik V daje se u dvije doze, s time da se druga doza daje 21 dan nakon prve. Moskva je krajem ožujka zatvorila sva javna mjesta uključujući parkove i kafiće, osim dostave, dok je policija patrolirala na ulicama tražeći one koji krše pravila. Mjere su, međutim, ublažene sredinom lipnja.

Rusija je u subotu ukupno prijavila nova 28.782 slučaja, u danu s najviše oboljelih, zbog čega se ukupan broj zaraženih u zemlji popeo na 2.431.731, te je četvrti po broju zaraženih u svijetu.

U listopadu su određene restrikcijske mjere poput učenja na daljinu za srednjoškolsku djecu i 30-postotno ograničenje broja uredskih radnika, ponovno stupile na snagu.(hrt)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Aplikaciju “Kuda s otpadom” naći ćete na mrežnoj stranici SKG-a

OgPortal

Uhićena iskusna inspektorica. Častila se u lokalima koji su kršili epidemiološke mjere

OgPortal

Skidali križ s karlovačke crkve, a ispod njega pronašli tajanstveni svitak iz 1794.: “U njemu možda ima i novca”

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva -Najave filmova 1924. godine

OgPortal

Milanović neće sutra doći na Bandićev pogreb: ‘O njemu sam sve rekao prethodnih godina’

OgPortal

Sudar vlaka i automobila -unatoč zabrani i spuštenom braniku vozač automobila nije se zaustavio

OgPortal