Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Priča Zagrepčanke kojoj je poslan pozitivan nalaz sat i pol prije testiranja upravo je dobila još luđi nastavak

testiranje korona ist

Telegram je prije tri dana pisao o slučaju mlade Zagrepčanke koja je pozitivan rezultat brzog antigenskog testa na Covid-19 dobila prije nego je uopće otišla na testiranje. Suluda priča upravo je dobila nastavak.
Nakon i drugog pozitivnog nalaza – kojeg je pak dobila nakon što je zbilja testirana – jučer je dobila negativan nalaz PCR testa. To znači da nema Covid-19, kako je cijeli tjedan bila uvjerena.

SAT I POL PRIJE TESTA DOBILA REZULTAT
Sve je počelo prošlog petka. Zagrepčanka je tog dana u 11 sati i 10 minuta imala termin za brzo antigensko testiranje na lokaciji Doma zdravlja Brezovica. No, tog dana, taman kad je oko 9 i 40 kretala na testiranje na koje su se ona i njezin partner odlučili zbog bolesnih članova obitelji, stigao joj je na mail pozitivan nalaz.

Nadležni u Domu zdravlja Brezovica nisu joj mogli objasniti kako je došlo do pogreške. Ispričali su joj se, te joj nešto prije 11 sati uzeli bris. Pola sata kasnije ponovno je dobila pozitivan nalaz. Doduše, samo joj je na onom prvom dokumentu prekriženo vrijeme testiranja. Pozitivan nalaz dobio je i njezin partner.Inače, ona nije jedina koja je dobila pozitivan nalaz prije testiranja. Kako nam kaže, na lokaciji je čula nekoliko ljudi koji su se žalili na identičan problem.

NOVI TERMIN ZA NOVO TESTIRANJE
Poljuljanog povjerenja u rezultate djevojka i njezin partner odlučuju od svojih liječnika tražiti PCR testiranje. Rezultat tog testiranja uzima se kao relevantan za dijagnozu Covida-19.Na osnovu njega vodi se službena statistika oboljelih u Hrvatskoj, dok brzo, antigensko testiranje predstavlja epidemiološku mjeru koju provodi Grad Zagreb. Ipak, svi koji dobe pozitivan rezultat na brzom testu moraju u izolaciju, dok se negativan test mora potvrditi PCR testiranjem.

KAKO SE TO MOGLO DOGODITI?
Termin za PCR testiranje ovaj mladi par imao je prekjučer. Jučer su nam javili kako su oboje dobili negativan nalaz. Dakle, nakon što im je brzo antigensko testiranje pokazalo da su pozitivni na Covid-19, na PCR testu dobili su drugačiji rezultat.
“Malo prije mi je liječnik javio da ne moramo više biti u izolaciji”, sretno nam priča mlada Zagrepčanka. Kako kaže, odmah je s partnerom krenula obaviti sve ono što proteklih tjedan dana zbog zbrke s testovima nije uspjela.

EVO ŠTO NA SVE KAŽU NADLEŽNI
Iz Ureda za zdravstvo Grada Zagreba za Telegram su neki dan potvrdili kako je bilo problema sa slanjem nalaza brzih antigenskih testova. Naime, dogodila se, priznali su, čak i greška na aplikaciji za prijavu.

“Do greške je došlo zbog određenih nesnalaženja administratora i drugih djelatnika na lokaciji brzog antigenskog testiranja u Brezovici, ali i zbog tehničkih propusta u online aplikaciji za prijavu na testiranje”, rekao nam je pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.GRAD NUDI JOŠ JEDNO TESTIRANJE
Prema pročelnikovim riječima greške su istog dana uočene i otklonjene.

“Svim testiranim građanima za koje je utvrđena pogreška u slanju nalaza uz ispriku su dostavljeni točni nalazi. Za sve koji sumnjanju u točnost testiranja bit će omogućeno novo testiranje, brzim antigenskim testovima kao i PCR testiranje, ponajprije kako bi se otklonila sumnja da se radi o lažno pozitivnim rezultatima te kako bi se bez sumnji mogle izreći mjere izolacije za pozitivne na SARS-CoV-2”, objašnjava pročelnik.

BILO JE JOŠ GREŠAKA NA TESTOVIMA
Osim ove greške bilo je i slanja praznih nalaza, te slanja nalaza na krive e-mail adrese. I to je, kaže Jeleč odmah ispravljeno.

Nije propustio napomenuti kako iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ni iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ni iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Andrija Štampar’, kao ni od izabranih liječnika obiteljske medicine nisu dobili nikakve službene prigovore na brzo, antigensko testiranje.(telegram.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

In memoriam – Marijan Gerić

OgPortal

Digitalizacija: Aplikacija za praćenje kontakata je propala, prijava cijepljenja ne radi, a ministarstvo krije troškove

OgPortal

Pozadina pokušaja puča: ‘Moskva je signalizirala vojsci da sruši neposlušnog premijera‘

OgPortal

Stem influencer Robert Knjaz!

OgPortal

Obilježena je 31.obljetnica osnutka HDZ-a u Karlovačkoj županiji

OgPortal

Gradonačelnik Petrinje želi ograničiti pravo na besplatne obroke: ‘Dolaze neki koji imaju tri plaće u kući’

OgPortal