Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U Turskoj nakon rekordnih brojki zaraženih prvi vikend potpunog zatvaranja

turska istanbul ist

Turska tijekom vikenda uvodi svoje prvo potpuno zatvaranje od svibnja, nakon što je posljednjih dana u toj zemlji evidentiran rekordno visok broj novozaraženih koronavirusom i rekordan broj smrtnih slučajeva od posljedica covida-19.
U zemlji s 83 milijuna stanovnika u petak su evidentirane 32.736 novih slučajeva zaraze, uključujući i one asimptomatske, što je najveći broj od izbijanja pandemije u ožujku.

U petak su od posljedica covida-19 umrle 193 osobe, što je rekordan broj koji je dosegnut i prije 2 dana, a ukupno je od početka pandemije umrlo 14.509 ljudi.

Turska televizija u subotu je prikazala uglavnom prazne trgove i ulice u najvećem gradu Istanbulu, u glavnome gradu Ankari i u trećemu po veličini turskom gradu Izmiru.Ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu je rekao kako većina ljudi poštuje restriktivne mjere, prenosi novinska agencija Anadolija.

Turska je sada na četvrtome neslavnom mjestu u svijetu po broju dnevno zaraženih. Iza nje su Sjedinjene Države, Indija i Brazil, sve zemlje s daleko većim brojem stanovnika od Turske.

Turske su vlasti četiri mjeseca objavljivale podatke isključivo o svakodnevnim simptomatskim slučajevima zaraze, a ukupan broj simptomatskih i asimptomatskih slučajeva počele su objavljivati od 25. studenoga.

Potpuno zatvaranje u svim velikim gradovima tijekom vikenda turske su vlasti zadnji put uvele u svibnju. Prošli su mjesec vlasti najavile uvođenje policijskog sata u cijeloj zemlji, no dosadašnje mjere nisu uspjele zaustaviti ni porast broja slučajeva novozaraženih ni smrtnih slučajeva.

Predsjednik Tayyip Erdogan u ponedjeljak je najavio potpuno zatvaranje tijekom vikenda te uvođenje policijskog sata radnim danom. Rekao je da se mjere, čiji je cilj suzbiti širenje koronavirusa, poduzimaju pažljivo kako bi se njihov utjecaj na gospodarstvo sveo na najmanju moguću mjeru.

Zatvaranje i policijski sat neće se odnositi na neke važne sektore, a u to spadaju proizvodni i lanci opskrbe.

Tursko je gospodarstvo u drugome tromjesečju na godišnjoj razini palo za 9,9 posto. Oporavilo se u trećem tromjesečju, kada je, nakon ukidanja restriktivnih mjera poraslo za 6,7 posto./tportal/

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Otvoreno reciklažno dvorište

OgPortal

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen krivim, dobio je tri godine zatvora!

OgPortal

Prošli tjedan uz potres još i detonacije – dobili smo odgovor Policijske uprave Karlovačke

OgPortal

Doznajemo detalje nove prijave protiv uhićenog stečajnog upravitelja: ‘Prodao je dio tvrtke 10 puta ispod cijene’

OgPortal

U Kini je na djelu rapidno srozavanje medijskih sloboda

OgPortal

Četiri nova slučaja u Karlovačkoj županiji

OgPortal