Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Trump opet tvrdi da je pobjednik izbora

melanie and donald trump ist

Na svom prvom izbornom skupu nakon američkih predsjedničkih izbora Donald Trump je u subotu u Georgiji ponovo ustvrdio da će pobijediti na izborima na kojima je prije gotovo mjesec dana ipak pobijedio Joe Biden.

– Na putu smo da pobijedimo na ovim izborima, rekao je predsjednik na odlasku pred stotinama pristaša okupljenih na otvorenom u Valdosti.

– Pokušat će nas uvjeriti da smo izgubili. Mi nismo izgubili, dodao je uz oduševljene povike.

Unatoč Trumpovim optužbama za izbornu prijevaru sudovi su odbili velik broj sudskih tužba koje su njegovi odvjetnici podnijeli diljem Sjedinjenih Država. Donald Trump je došao na skup u Valdosti, u Georgiji, kako bi podupro dvoje republikanaca, Davida Perduea i Kelly Loeffler koji će se 5. siječnja natjecati s demokratima Jonom Ossoffom i Raphaelom Warnockom za dva mjesta u Senatu.

Trump je opet oštro kritizirao guvernera te konzervativne države Briana Kempa koji je republikanac i njegov bivši saveznik, pozivajući ga da ponovo provjeri glasačke listiće s predsjedničkih izbora.

Izborni rezultat u Georgiji je već provjeren i potvrđen i Joe Biden je ondje osvojio tek 13.000 glasova više od Donalda Trumpa. Rezultat izbora za Senat odredit će tko će kontrolirati taj dom. Demokratima je potrebna dvostruka pobjeda za većinu, a ako republikanci osvoje i samo jedno mjesto zadržat će kontrolu u Senatu i moći će blokirati većinu Bidenovih prijedloga.

Dio republikanaca strahuje da bi Trump govoreći o izbornoj prijevari na političkim skupovima mogao naštetiti svojim stranačkim kolegama. Republikanci sada u Senatu imaju 50 mjesta, a demokrati 48 od ukupno sto mjesta. Dva se trebaju još popuniti na važnim djelomičnim izborima 5. siječnja. Kada bi demokrati dobili oba mjesta bili bi izjednačeni s republikancima. U tom slučaju presudan bi bio glas buduće potpredsjednice Kamale Harris. (hrt)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Vedrana Rudan – Oj, Milane, jabuko bez grane

OgPortal

‘Bandić mi je umro u kući… Sve je bilo uobičajeno, šalili smo se, a onda se sve u trenu promijenilo‘

OgPortal

Zimska vježba na Bjelolasici

OgPortal

Orban cijepljen kineskim cjepivom, Mađarska ubrzava program cijepljenja

OgPortal

Grad Ogulin uvodi sustav lokalne riznice

OgPortal

Dobio je stan od 122 kvadrata za 157.000 kuna, a dvije godine nije ni plaćao ratu od 522 kune

OgPortal