Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Papa je prvi put javno i Ujgure uvrstio u ‘progonjene narode‘ i izazvao reakciju Kine

papa Franjo 7 ist


Papa Frane to nije učinio ni u službenom dokumentu, ni u formalnoj vjerskoj prigodi, čak ni u ciljanom tweetu, nego naizgled usput

Papa Frane je prvi put javno i Ujgure uvrstio u “progonjene narode”. Poglavar Katoličke crkve to nije učinio ni u službenom dokumentu, ni u formalnoj vjerskoj prigodi, čak ni u ciljanom tweetu, nego naizgled usput, u razgovoru zabilježenome i pretočenome u knjigu, ali je to svejedno izazvalo znatan odjek u medijima i oficioznu reakciju Narodne Republike Kine. Knjiga je u cijelosti izišla tek u utorak, istodobno na šest jezika (engleskome, talijanskome, francuskome, portugalskome, španjolskome i njemačkome). Engleski je naslov “Let Us Dream” (Sanjajmo), što podsjeća, vjerojatno namjerno, na čuvenu propovjednu formulu vlč. Martina Luthera Kinga “I Have a Dream” (Sanjam). Ni u jednome od ta dva slučaju nije posrijedi spavanje nego, naprotiv, maštanje otvorenih očiju o konkretnim promjenama svijeta nabolje. Podnaslov knjige glasi: “Put ka boljoj budućnosti”.
Povod knjige je pandemija koronavirusne bolesti označene šifrom covid-19. Papa Bergoglio je i u toj pošasti našao nešto dobro: mogućnost i poticaj da se ekonomski i društveni odnosi, postavljeni loše, ali donekle razloženi epidemijom, preslože kako bi nakon zla svijet bio bolji. I za ljude, i za njihov okoliš koji im je Bog darovao, ali ne da ga unište. Suautor je te nevelike knjige od 150 stranica intervjuist i pisac u sjeni Austen Ivereigh, istaknuti britanski katolički novinar i pisac, svojedobno i zakratko isusovački novak, autor opsežne biografije pape Frane, o čijoj je domovini pisao već u prvoj svojoj knjizi “Katolištvo i politika u Argentini 1810-1960”. Nakon biografije “Veliki reformator” i analitičke knjige “Ranjeni pastir: papa Frane i njegova borba za obraćenje Katoličke crkve”, to je treća njegova knjiga o papi Bergogliu, ujedno i ona koja je najdublje zadrla u intimu rimskog pape iz Argentine. Koliko smo dosad mogli vidjeti, posrijedi je dosad najkompletniji tekst u kojemu Papa iznosi i podatke o svom životu i o duševnim stanjima.

Na primjer, kaže da je triput iskusio izolaciju koju trpe oboljeli od covida. Prvi put kad mu je, zbog edema pluća odstranjen gornji dio plućnog krila, kada je doslovce visio između života i smrti i kada je “dobro izučio što to znači daviti se, ne moći disati”. Drugi put kada je poslan u Njemačku učiti jezik i doktorirati, a on je, pateći od nostalgije, odlazio na groblje u Frankfurtu, odande gledao kako avioni uzlijeću s aerodroma, i čeznuo za povratkom u domovinu. Treći put kada je, nakon isuviše autoritarnog vođenja isusovačke provincije, poslan za kaznu u zabitnu argentinsku Córdobu, raditi prvi put ne baš važne poslove i učiti se smjernosti. Odatle njegova ideja da je i pandemija zlo iz kojega može proizići neko dobro. Također da “onaj, tko želi sagledati svijet kakav je zaista, mora ići na njegovu periferiju. Vazda sam mislio da se s periferije svijet doima jasnijim, ali sam ovih posljednjih godina kao papa dobio za to definitivan dokaz”. Knjiga, eto, ima i elemente autobiografije i duhovnog testamenta, a još više programa koji Frane ne nameće Katoličkoj crkvi, nego joj ga podastire nadajući se da će ga usvojiti, vođena savješću.(više na jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Ogulin bilježi izvrsne turističke rezultate – 2.322 dolazaka te 5.668 noćenja

OG Portal

Unatoč pandemiji odlični turistički rezultati u veljači u Karlovačkoj županiji

OgPortal

Iz Milinovićeve stranke optužili HDZ za udbaške metode: ‘Zivkaju nas i uznemiruju s anonimnih brojeva!‘

OgPortal

‘Napali su nas Hafniumom!‘: U tijeku cyber udar neviđenih razmjera, na meti deseci tisuća organizacija

OgPortal

Predstavljamo vam LA LA Trio

OgPortal

Poznatom optičaru ukrali okvire naočala vrijedne dva milijuna kuna: ‘Nudim 50.000 kn za informacije o lopovu!‘

OgPortal