Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Cjepivo Pfizera/BioNTecha ima “povoljan sigurnosni profil” – američki regulator

Cjepivo korona

Stručnjaci Američke agencije za lijekove (FDA) ocijenili su u izvješću objavljenom danas da Pfizer/BioNTechovo cjepivo za Covid-19 nije rizično u pogledu sigurnosti, što bi eventualno moglo spriječiti njegovo odobravanje.
Sigurnosni podaci o 38.000 sudionika kliničkog ispitivanja cjepiva uz prosječno praćenje tijekom dva mjeseca “upućuju na povoljan sigurnosni profil, bez posebnog prepoznavanja sigurnosnog problema koji bi spriječio” odobrenje, pišu stručnjaci FDA-e.

Savjetodavni odbor agencije za cjepivo sastaje se u četvrtak, nakon čega FDA treba donijeti odluku radi odobrenja cjepiva koje je već odobreno u Velikoj Britaniji i nekim drugim zemljama.

New York Times piše da je FDA istaknula i da cjepivo već nakon deset dana od prve doze značajno smanjuje rizik od zaraze.

  • No, nejasno je koliko dugo bi ta zaštita trajala bez primanja i druge doze, navodi NYT.

Pfizer pak kaže da dvije primljene doze daju punu zaštitu od zaraze. Pfizer tvrdi da je efikasnost cjepiva nakon prve doze 52 posto, dok je nakon druge doze veća od 95 posto.

  • Cjepivo djeluje bez obzira na dob, težinu i rasu volontera koji su ga primili, a tijekom kliničkog ispitivanja nisu zamijećene ozbiljnije nuspojave cjepiva, osim što je veći broj volontera u studiji ipak osjetio bolove i vrućicu, dodaje NYT. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Papa: Žene hrabrije od muškaraca

OgPortal

Održana treća ovogodišnja akcija darivanja krvi

OgPortal

Novi detalji velike zapljene droge: Po 73 kile kokaina došao zagrebački poduzetnik Oliver Čokara je pao s dvojicom radnika Luke Ploče koji su bili “fizikalci” u Opuzenu

OgPortal

Vedrana Rudan – Guzicama do slobode

Vedrana Rudan

Autori TV hita Novine počinju snimanje visokobudžetne serije prema romanima Drage Hedla

OgPortal

Prijedlog za čitanje iz Ivanine kuće bajke

OgPortal