Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Mount Everest 86 centimetara viši nego dosad

mount_everest ist

Najviša svjetska planina Mount Everest 86 centimetara je viša od dosadašnjeg službenog podatka, objavili su zajedno Kina i Nepal. ‘Krov svijeta’ sada je na visini od od 8848,86 metara.
Dosad je službena visina Everesta iznosila 8848 metara, što je bio prihvaćeni rezultat mjerenja indijskih znanstvenika 50-ih godina prošlog stoljeća.
Revidiranu visinu snježnog sloja na vrhu Everesta zajednički su objavili kineski i nepalski ministri vanjskih poslova Wang Yi i Pradeep Kumar Gyawali nakon istraživanja obiju zemalja.

Nepalska ekspedicija koja je bila na vrhu prošle godine i kineska, koja je bila ove, novu su visinu izmjerile koristeći se globalnim navigacijskim satelitskim sustavom (GNSS), radarima za snimanje pod površinom, skenerima, antenama i drugom opremom koju su ponijeli sa sobom.

Bilo je to prvi put da istraživači visinu vrha mjere s vrha jer se to dosad radilo tradicionalnim trigonometrijskim metodama.

Nepalu je ovo mjerenje bilo pitanje nacionalnog ponosa jer se zemlja dosad oslanjala na mjerenja stručnjaka iz inozemstva.

Christian Gerlach iz bavarske akademije znanosti, stručnjak za geodeziju i ledenjake, rekao je njemačkoj agenciji dpa da se visina nije promijenila zbog novih metoda mjerenja nego je stvarno drugačija, što može biti posljedica pomicanja tektonskih ploča ili topljenja snijega. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Milanović neće sutra doći na Bandićev pogreb: ‘O njemu sam sve rekao prethodnih godina’

OgPortal

Sudar vlaka i automobila -unatoč zabrani i spuštenom braniku vozač automobila nije se zaustavio

OgPortal

Austrija će zajedno s Izraelom i Danskom proizvoditi vlastito cjepivo; Kurz: Ne želimo se isključivo oslanjati na EU

OgPortal

Neispravnost električnih instalacija je uzrok požara kuće u Sjeničaku Lasinjskom

OgPortal

Video koji je šokirao milijune: Stjuardesa ‘rastavila‘ svoje lice pa otkrila sasvim drugu ženu!

OgPortal

Ogulin i danas bez novozaraženih

OgPortal