Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Koliko je HZJZ u kaosu? Htjeli nabaviti tisuće reagensa za koronu pa zaboravili tražiti testni uzorak

Capak 865 ist

Deseti je kolovoza. Brojanje zaraženih koronavirusom u drugom je planu: novooboljelih osoba tek je 45, u bolnici se liječi njih 124, a ukupan broj aktivnih slučajeva je 585 – oko 24 tisuće manje nego što je danas. Ali zato se opsesivno prati broj turista u zemlji i vozila na Lučkom, računaju se noćenja, izvještava o kolonama i zastojima. Jesen i očekivano pogoršanje epidemiološke situacije još se čine daleko.Toga dana Hrvatski zavod za javno zdravstvo, na čelu s već dobro poznatim epidemiologom Krunoslavom Capakom, odlučuje potrošiti oko dva milijuna kuna bez PDV-a kako bi nabavio ono što je u pandemiji nasušno: komplete reagensa za automatiziranu izolaciju virusne DNK i RNK iz uzoraka građana koji su se testirali na COVID-19.

Do kraja mjeseca, sve je palo u vodu. Capak poništava natječaj. A razlog je, da budemo metaforični, pucanje u vlastito koljeno: HZJZ je u nabavi nekako uspio zaboraviti tražiti ponuđače najvažniju stvar, testni uzorak. To su uočili tek kad je sve već bilo gotovo.

HITNA NABAVA U KRIZNOJ SITUACIJI
Javna nabava 690 kompleta reagensa (za ukupno 66 tisuća izolacija virusnog materijala) bila je hitna. Zbog krizne situacije, čak su skraćeni rokovi za dostavu ponuda na dva tjedna. Potrošni materijal trebao je biti namijenjen za aparat Nextractor, a tražila se i kompatibilnost s modelom Nextractor NX-48S, koji je Davor Šuker prethodno donirao zagrebačkom Nastavnom zavodu “Dr. Andrija Štampar”.Takav uređaj može obraditi 48 uzoraka u manje od pola sata i značajno ubrzati dobivanje rezultata, a time pridonijeti efikasnijoj kontroli epidemije. Pod uvjetom, naravno, da ima dovoljno reagensa.

NAKON 18 DANA SHVATILI DA IMAJU PROBLEM
U roku su pristigle ponude dviju tvrtki, obje cjenovno prihvatljive, ispod cifre koju je okvirno procijenio HZJZ. Stručno povjerenstvo prionulo je poslu, no punih 18 dana od objave natječaja, uslijedio je zaključak kako “stručno povjerenstvo nije bilo u mogućnosti stručno ocijeniti ponude na temelju dostavljene dokumentacije s obzirom na okolnost da dokumentacijom o nabavi nije zatražen testni uzorak”.

Nitko trgovce medicinskom opremom nije tražio uzorak, pa ga oni, eto, nisu ni poslali. A bez uzorka, kako je i samo povjerenstvo navelo u zapisniku, gle čuda, nije moguće provjeriti uzorak “na uređaju i u okruženju u kojem će se koristiti”. Pa su Capaku predložili kako je najbolje poništiti cijeli natječaj.

NATJEČAJ PONIŠTEN, PRITOM NIJE JEDINI
Docentu Capaku nije preostalo ništa drugo nego da ih posluša, poništi natječaj i kopira obrazloženje stručnog povjerenstva u službenu odluku. Takva su pravila. Bilo je to zadnjeg dana kolovoza, a prema podacima iz Elektroničkog oglasnika javne nabave, poništeni natječaj za tisuće reagensa za aparat Nextractor do danas se nije ponavljao.

Usput smo uočili kako je Capak u studenom poništio još jedan natječaj, također za COVID-19 testove, ali za aparat GeneXpert. Ovaj put razlog nije bio gaf sastavljača natječajne dokumentacije, već suša na tržištu. Kako stoji u obrazloženju, pribor i potrošni materijal za ovaj aparat “trenutno nisu dobavljivi zbog izvanredne situacije na tržištu uslijed enormnog povećanja potražnje za COVID-19 testovima”.(telegram.hr)

Posljednje objavljeno

Papa: Žene hrabrije od muškaraca

OgPortal

Održana treća ovogodišnja akcija darivanja krvi

OgPortal

Novi detalji velike zapljene droge: Po 73 kile kokaina došao zagrebački poduzetnik Oliver Čokara je pao s dvojicom radnika Luke Ploče koji su bili “fizikalci” u Opuzenu

OgPortal

Vedrana Rudan – Guzicama do slobode

Vedrana Rudan

Autori TV hita Novine počinju snimanje visokobudžetne serije prema romanima Drage Hedla

OgPortal

Prijedlog za čitanje iz Ivanine kuće bajke

OgPortal