Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kurz pod okriljem noći donio stroge mjere: Novu godinu smije zajedno čekati šest osoba, maske i na otvorenom…

Kurz 22 ist

Na neuobičajeno kasno navečer sazvanoj konferenciji za novinare, nakon povratka Kurza sa summita u Bruxellesu, koja je s zakašnjenjem od sat vremena počela iza 22 sata, kancelar Kurz i njegov zamjenik, potkancelar Werner Kogler predstavili su popis novih mjera za predstojeće blagdane, javlja Večernji.Na Badnjak i Božić na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba, iz više kućanstava. Na Štefanje, 26. prosinca nema nikakvih iznimaka i vrijede od ranije na snazi brojne druge mjere, počevši od policijskog sata od 20 sati navečer do 6 sati ujutro, te okupljanje najviše šest odraslih osoba i šestero djece iz najviše dva različita kućanstva.

Za zadnji dan ove godine 31. prosinca vlada je ograničila okupljanja ljudi na dočeku Nove godine na najviše šest osoba i šestero djece iz najviše dva različita kućanstva. Tijekom noći sa Stare na Novu godinu odnosno s 31. prosinaca na 1. siječanj neće vrijediti uobičajeni policijski sat i zabrana izlaska na ulice od 20 sati navečer do 6 sati ujutro, kako bi se svi slavljenici mogli vratiti svojim kućama.Nove znatno strože Vladine mjere uključuju i obvezno nošenje maski i na otvorenom prostoru, posebice u jako frekventnim ulicama i zonama s mnoštvom ljudi. Pokrajine imaju pravo same odlučiti o toj mjeri.

Vlada je također najavila drugi krug masovnog testiranja stanovništva brzim antigen testovima od 8. do 10. siječnja, a iznimka je Beč, u kojem će se zbog velikog broja stanovnika testiranje održati od 8. do 17. siječnja 2021. Također je odlučeno da se nakon završetka masovnog testiranja u siječnju, uvede obvezno testiranje visoko zaraženih područja s iznadprosječnom sedmodnevnom incidencijom (broj zaraženih na 100.000 stanovnika).

Vlada također uvodi obvezno testiranje svakih dva tjedna za ciljane skupine zaposlenika iz struka koje su u uskom kontaktu s ljudima, kao što su bolnice, starački domovi, trgovine te uslužna djelatnost, primjerice frizeri, maseri, pedikeri i sl., kao i učitelji i ostalo odgojiteljsko osoblje, koje radi s djecom.

Obojica su konstatirali kako su brojke zaraze kao i sedmodnevna incidencija koja trenutačno u Austriji iznosi 213 zaraženih na 100.000 stanovnika u padu i niže nego u austrijskom susjedstvu.(jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

In memoriam – Marijan Gerić

OgPortal

Digitalizacija: Aplikacija za praćenje kontakata je propala, prijava cijepljenja ne radi, a ministarstvo krije troškove

OgPortal

Pozadina pokušaja puča: ‘Moskva je signalizirala vojsci da sruši neposlušnog premijera‘

OgPortal

Stem influencer Robert Knjaz!

OgPortal

Obilježena je 31.obljetnica osnutka HDZ-a u Karlovačkoj županiji

OgPortal

Gradonačelnik Petrinje želi ograničiti pravo na besplatne obroke: ‘Dolaze neki koji imaju tri plaće u kući’

OgPortal