Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Milanović dostavio opsežnu kritiku Nacionalne strategije: ‘Objasnite zašto je ovo koštalo 32 milijuna kn’

zoran milanović 988 ist

Kao što je i najavio, predsjednik Republike Zoran Milanović dostavio je svoje primjedbe na prijedlog državne Strategije do 2030. godine putem e-savjetovanja, i to na više od 50 stranica teksta, piše u nedjelju Večernji list.

Glavna primjedba predsjednikova Ureda jest da previše prioriteta u Strategiji znači da prioriteti ne postoje. Dominantno je usmjerena prema državi i javnom sektoru s ciljem povlačenja novca iz fondova EU, ali nema garancija da će realizacija strateškog dokumenta biti učinkovita i pravodobna.

Nadalje, piše, Strategija polazište nalazi u dosadašnjim ekonomskim politikama koje nisu imale rezultate, ne prepoznaje Republiku Hrvatsku kao „solidarnu zemlju“, zanemaruje utjecaj pandemije na ljudska prava i slobode.

Treba obrazložiti trošak od 32 milijuna kuna
Izradu strategije prate, ističe se, tri nedoumice.”Prva je povezana s autorstvom (podsjećamo na slučaj tzv. lex Agrokor) i stoga pozivamo da se objave imena ljudi koji su sudjelovali u izradi i recenziranju ovog dokumenta, na što javnost ima pravo. Druga nedoumica vezana je uz troškovnik izrade Nacionalne razvojne strategije – iznos od 32 milijuna kuna potrebno je obrazložiti javnosti”.

“Izrada NRS-a stvar je od javnog interesa i kao takva zahtijeva transparentnost i po pitanju autorstva i po pitanju troškovnika”, ističe Milanović, a kao treći problem spominje kašnjenje. Predsjedniku smeta i prevelik naglasak na Inicijativi tri mora.

Kao nedostatak u Strategiji Milanović ističe to što se vidi da je glavni motiv za izradu stvaranje platforme za iskorištavanje financijske omotnice za razdoblje 2021.-2027. a predsjednik sumnja u provedivost postavljenih strateških ciljeva i ciljnih vrijednosti.

Nedovoljno istaknuta važnost privatnika
Nedostaje mu analiza problema niske produktivnosti, nedovoljno je istaknuta važnost privatnog sektora, ne adresira problem nejednakosti i siromaštva, ne spominje se ravnopravnost LGBT osoba, puno je rupa u dijelu koji se tiče zelene i energetske tranzicije.

Predsjednik Milanović podsjeća da je izrada ovakvog i pratećih dokumenta tek početak osmišljavanja čitave strukture strateškog planiranja i implementacijskih procesa razvoj.(telegram.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Mladić ušao u sisačku školu s bombom, djeca evaukirana. Traži razgovor sa županom Žinićem?

OgPortal

Opsadno stanje u Kolindinoj zgradi: Sve puno specijalaca, stigli i snajperisti:

OgPortal

Ispitivanje kubanskog cjepiva protiv koronavirusa ušlo u treću fazu

OgPortal

Povijesni dolazak pape Franje u Irak

OgPortal

Grad Ogulin sufinancira ogulinski HGSS sa 120 tisuća kuna

OgPortal

U Karlovačkoj županiji 44-oro novozaraženih, nitko iz Ogulina

OgPortal