Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Američka vlada potvrdila je u nedjelju da je njezina informatička mreža bila meta hakerskog napada, koji je bio fokusiran na ministarstvo trgovine

haker sigurnost ist

Američki dužnosnici nisu u javnosti iznijeli puno detalja, uz izuzetak potvrde ministarstva trgovine da je provaljeno u informatičku mrežu jedne njegove uprave.

Iz ministarstva su izvijestili i da su od Agencije za kibernetičku i sigurnost infrastrukture i FBI-ja zatražili pokretanje istrage.

Glasnogovornik Nacionalnog vijeća za sigurnost John Ullyot dodao je da poduzimaju sve potrebne korake kako bi se utvrdili i riješili mogući problemi povezani s tom situacijom.

Vlada nije u javnosti identificirala moguće počinitelje napada.

Smatra se da su kibernetički špijuni uspjeli provaliti u mrežu višekratnim ubacivanjem ‘provalničkog’ koda u ažurirane verzije programa kompanije SolarWinds, čiji su klijenti, prema navodima neimenovanih izvora, tijela izvršne vlasti, vojska i obavještajne službe.

SolarWinds na svojoj internetskoj stranici navodi da su njezini klijenti većina najbogatijih američkih kompanija, 10 vodećih američkih telekomunikacijskih kompanija, svih pet zapovjedništava američke vojske, ministarstvo vanjskih poslova, NSA i ured predsjednika.

Glasnogovornica Agencije za kibernetičku i sigurnost infrastrukture navodi da tijesno surađuju s partnerskim agencijama u pitanju nedavno otkrivene aktivnosti na vladinim mrežama.

– CISA pruža tehničku pomoć državnim tijelima koja su se našla na udaru kako bi utvrdila i ublažila potencijalne kompromitirane točke, poručuje glasnogovornica. 

U FBI-ju i Agenciji za nacionalnu sigurnost nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju istragu.

Kompanija SolarWinds navodi u priopćenju objavljenom u nedjelju navečer da je njezin softver, ažuriran u razdoblju od ožujka do lipnja ove godine, možda bio kompromitiran “sofisticiranim, ciljanim i manualnim ‘napadom na lanac nabave’ koji je izvela neka država”.

Tri izvora upućena u istragu izjavila su za Reuters da se trenutno smatra da je za napad odgovorna Rusija.

U priopćenju objavljenom na Facebooku rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su te tvrdnje još jedan neutemeljeni pokušaj američkih medija da okrive Rusiju za kibernetičke napade na američka državna tijela. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Vedrana Rudan – Oj, Milane, jabuko bez grane

OgPortal

‘Bandić mi je umro u kući… Sve je bilo uobičajeno, šalili smo se, a onda se sve u trenu promijenilo‘

OgPortal

Zimska vježba na Bjelolasici

OgPortal

Orban cijepljen kineskim cjepivom, Mađarska ubrzava program cijepljenja

OgPortal

Grad Ogulin uvodi sustav lokalne riznice

OgPortal

Dobio je stan od 122 kvadrata za 157.000 kuna, a dvije godine nije ni plaćao ratu od 522 kune

OgPortal