Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Na japanskoj obali nasukao se brod, stručnjaci zaprepašteni: ‘Pa znate li vi što je ovo!?‘

ribarski brod nestao ist


U unutrašnjosti brodice pronađena je velika količina koralja što je potaknulo nagađanja gdje je sve bio prije nego što je pronađen

Ribarski brod koji se nasukao na japanskoj obali zapravo je plovilo koje je nestalo nakon tsunamija koji se dogodio prije gotovo deset godina .

Malena brodica pronađena je na otoku Hachijo početkom mjeseca, devet godina i devet mjeseci nakon što ga je progutao ocean na obali Kesennume, grada udaljenog od Hashija 650 kilometara prema sjeveru.

Razorni potres jačine 9,0 po Richteru koji je uzrokovao tsunami u ožujku 2011. godine ubio je gotovo 18.000 ljudi u Japanu i uništio veliki dio obalnog pojasa.
Lokalna ribarska udruga potvrdila je da je čamac dužine 5,5 metara doista plovilo koje je pripadalo ribarskoj floti Kesenumme nakon što su provjerili registracijsku oznaku.

U unutrašnjosti brodice pronađena je velika količina koralja što je potaknulo nagađanja gdje je sve bio prije nego što je završio na Hachijou, udaljenom 300 kilometara južno od Tokija.
Lokalni stručnjak izjavio je da je brod mogao biti odbačen preko Tihog oceana do područja blizu američke obale, nakon čega je završio na području jugoistočne Azije na valovima sjeverno ekvatorijalnom strujom, koja teče od istoka prema za padu. Sjeverna struja Kuroshio zatim je brodicu mogla vratiti doma u Japan, dodao je. Mnogi ostaci uništeni u katastrofi napravili su dugačko putovanje preko Tihog oceana nakon tsunamija, čiji su visina i snaga pridonijeli topljenju jezgre reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi.

U travnju 2012. godine. nešto više od godinu dana nakon katastrofe, par koji je živio na otoku Middleton u Aljaskom zaljevu pronašao je nogometnu loptu koja je prema oznakama pripadala školi u Iwateu, jednoj od tri prefekture koja su bile najteže pogođene tsunamijem.

U svibnju iste godine motocikl Harley-Davidson izgubljen u tsunamiju pojavio se na kanadskom otoku. Prohrđali motocikl pronađen je u velikom bijelom kontejneru, a vlasnik, Ikuo Yokohama ga je identificirao pomoću registarske oznake. (jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Od početka pandemije oboljelo 7% Ogulinaca

OgPortal

Ove godine ćemo, po prvi put, uživati u Ogulinskom festivalu bajke u dva navrata

OG Portal

Sloveniju brine slučaj reinfekcije unatoč cijepljenju

OgPortal

Glavna splitska epidemiologinja: ‘Situacija nije dobra. Ako se ovako nastavi, odgodit ćemo otvaranje kafića‘

OgPortal

Danas je dan ružičastih majica

OgPortal

Među najboljima su na svijetu u cijepljenju, a korona opet bukti. Što se događa?

OgPortal