Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Njemačka bi do kraja ljeta trebala cijepiti 60 posto stanovništva

cijepljenje

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn kazao je u utorak kako očekuje da Njemačka krene s cijepljenjem stanovništva još ove godine te da do kraja ljeta 2021. protiv koronavirusa bude cijepljeno 60 posto njenog stanovništva.

– Naš cilj je da još prije Božića cjepivo dobije dozvolu i da još ove godine u Njemačkoj započnemo s cijepljenjem, rekao je ministar zdravstva Spahn za javni servis ZDF.

Spahn je izrazio nadu da će do kraja ljeta 60 posto stanovništva Njemačke biti cijepljeno. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije za uspješnu borbu protiv pandemije je potrebno cijepljenje 60-70 posto stanovništva.

Presudna je, kako rekao, odluka Središnjeg europskog ureda za lijekove (EMA), koje još nije izdalo dozvolu za cjepivo njemačke kompanije BioNTech i američkog Pfizera.

U međuvremenu su se pojavile i kritike na činjenicu da cjepivo BioNTecha i Pfizera već nalazi u primjeni, primjerice u Velikoj Britaniji, dok zemlje Europske unije još moraju čekati.

Teško je objašnjivo da se jedno cjepivo koje je razvijeno u Njemačkoj ovdje u primjeni nađe tek u siječnju, rekla je glasnogovornica oporbene Liberalno-demokratske stranke za zdravstveno-politička pitanja Christine Aschenberg-Dugnus.

Jens Spahn se iznova usprotivio izvanrednoj dozvoli primjene cjepiva.
Mi smo se od samog početka zalagali za to da cjepivo stekne dozvolu za upotrebu redovnim putem na razini EU. To je važno kako bi stekli povjerenje građana, rekao je Spahn.

Spahn je rekao kako je osim BioNTech/Pfizer cjepiva, Njemačka naručila i 13 milijuna cjepiva proizvođača Astra/Zeneca, čije puštanje u promet se očekuje u prvom kvartalu sljedeće godine.(hrt)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Traže odgovarajuće partnere za projekt – održan još jedan on-line sastanak i to s domaćim IT tvrtkama

OgPortal

Vedrana Rudan – Oj, Milane, jabuko bez grane

OgPortal

‘Bandić mi je umro u kući… Sve je bilo uobičajeno, šalili smo se, a onda se sve u trenu promijenilo‘

OgPortal

Zimska vježba na Bjelolasici

OgPortal

Orban cijepljen kineskim cjepivom, Mađarska ubrzava program cijepljenja

OgPortal

Grad Ogulin uvodi sustav lokalne riznice

OgPortal