Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U 2020. ubijeno 26 novinara diljem svijeta, rekordan broj zatvoren

novine

U 2020. godini ubijeno je 26 novinara i medijskih djelatnika, najviše u Meksiku, a rekordan broj je zatvoren, objavio je Odbor za zaštitu novinara (CPJ) i upozorio da vlade diljem svijeta guše medijske slobode i šire dezinformacije u vrijeme pandemije covida-19.

– To je šokantno, kazao je izvršni direktor Joel Simon.

U izvješću na svojim mrežnim stranicama CPJ navodi da je pet novinara ubijeno u Meksiku u 2020. godini. Slijede Afganistan, Fiilpini i Sirija s po tri ubijena novinara u 2020. U Hondurasu i Iraku u 2020. ubijena su po dva novinara, a po jedan u Barbadosu, Bangladešu, Indiji, Jemenu, Kolumbiji, Nigeriji, Paragvaju i Somaliji.

CPJ je izvijestio da je rekordan broj novinara, njih 274, završio u zatvorima u 2020. što je najveća brojka otkako je 90-ih godina ta neprofitna orgnaizacija sa sjedištem u Sjedinjenim Državama počela objavljivati izvješća.

– Taj val represije je oblik cenzure koji remeti protok informacija i hrani infodemiju, kaže Simon.

Najgori kršitelj medijskih sloboda drugu godinu zaredom je Kina, kaže se u izvješću. U Kini je 47 novinara završilo iza rešetaka i vlasti su prošli tjedan zatvorile zaposlenika agencije Bloomberg pod sumnjom da ugrožava nacionalnu sigurnost.

Druge države s najviše zatvaranja novinara su Turska, Egipat i Saudijska Arabija.

U Bjelorusiji i Etiopiji koja su ove godine poprišta masovnih prosvjeda i oružanih sukoba također je ove godine naglo porastao broj novinara koji su završili u zatvoru.

U Sjedinjenim Državama nema podataka o novinarima koji su spremljeni iza rešetaka u vrijeme objave izvješća, no CPJ upozorava da je “dosad neviđen” broj od 110 novinara bio uhićen ili priveden tijekom godine.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa kojoj u siječnju istječe mandat, snosi djelomice krivnju za pogoršanje medijskih sloboda u svijetu i to ne samo zato što je američki predsjednik pokazao manjak globalnog vodstva u ljudskim pravima, već i zato što je jačao autoritarne rećime u svijetu svojim neprijateljskim stavom prema medijima.

– Nova administracija izabranog američkog predsjednika Joea Bidena mora raditi kao dio globalne koalicije na tome da smanji broj zatvorenih novinara, poručio je Simon.

Međutim, podaci iz godišnjeg izvješća CPJ-a manji su od brojke kojom barata organizacija Reporteri bez granica (RSF) . RSF je u ponedjeljak objavio da je se broj nezakonito pritvaranih novinara u cijelom svijetu zadržao u 2020. na “povijesno visokoj” razini od gotovo četiristo. RSF je također upozorio da zdravstvenu krizu prate sve brojnija kršenja medijskih sloboda.

U prosincu je 387 novinara, profesionalaca i amatera, još bilo iza rešetaka zbog obavljanja svog posla, a godinu ranije bilo ih je 389, naveo je u svome izvješću RSF. Također je na prvo mjesto stavio Kinu, koja je i dalje najveći zatvor za novinare u svijetu, sa 117 pritvorenih novinara, zatim Egipat (30), Saudijsku Arabiju (34), Vijetnam (28) i Siriju (27).

RSF je upozorio da je broj novinarki u pritvoru porastao za 35 posto: 42 su “trenutačno lišene slobode”, a u 2019. bilo ih je 31, ističe se u izvješću. I RSF je upozorio na povezanost pandemije i gušenja sloboda.

Tako je Kina, gdje su se “kritike njezina upravljanja krizom uglavnom cenzurirale” na društvenim mrežama, pritvorila odvjetnicu i amatersku novinarku Zhang Zhan zbog toga što je početkom veljače na Twitteru i na YouTubeu objavila informacije o epidemiji iz Wuhana.

Premda nitko od novinara koji izvještavaju o covidu nije pritvoren u Latinskoj Americi, u istočnoj Europi i u središnjoj Aziji, stanje zabrinjava jer je pandemija ondje “savršen izgovor” za “jačanje pritiska” prema novinarima, upozorava RSF. (hrt)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Zbog promjene poslovnika, Orban prijeti da će njegova stranka napustiti EPP

OgPortal

Od danas poskupile cigarete i duhanski proizvodi – evo i za koliko!

OgPortal

Otvoreno reciklažno dvorište

OgPortal

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen krivim, dobio je tri godine zatvora!

OgPortal

Prošli tjedan uz potres još i detonacije – dobili smo odgovor Policijske uprave Karlovačke

OgPortal

Doznajemo detalje nove prijave protiv uhićenog stečajnog upravitelja: ‘Prodao je dio tvrtke 10 puta ispod cijene’

OgPortal