Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sabor izvanredno zasjeda

sabor 887 ist

Hrvatski sabor počinje trodnevnu izvanrednu sjednicu koju je predsjednik Sabora Gordan Jandroković sazvao na zahtjev Vlade. Sabor će danas raspraviti Prijedlog odluke o prihvaćanju odluke Vijeća o sustavu vlastitih sredstava EU.

Hrvatska će biti među prvim državama koja će, nakon postignutog dogovora na Europskom vijeću, kroz parlament usvojiti tu odluku, najavio je premijer Andrej Plenković, dodajući da će ta rasprava biti prigoda da se javnosti predstavi kako se financira EU. Podsjetio je na instrumente za koje se Hrvatska izborila u srpnju ove godine. Više od 24 milijarde eura, 24,2, kada tome pridodamo i 673 milijuna eura za obnovu Zagreba od potresa iz Europskog fonda solidarnosti omogućiti će vrlo snažan ekonomski rast, oporavak i otpornost, kazao je.

Osim te teme, Sabor će u srijedu raspraviti i izmjene dvaju zakona: o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU te o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

U četvrtak o isključivom gospodarskom pojasu na Jadranu

U četvrtak će Sabor raspravljati o prijedlogu odluke da se u Jadranskome moru, umjesto Zaštićenog ekološko- ribolovnog pojasa (ZERP), proglasi isključivi gospodarski pojas (IGP). O svim tim točkama glasovat će u petak te time završiti ovogodišnji rad, nova redovna sezona počinje mu 15. siječnja iduće godine.
Bila je ovo za Sabor vrlo zahtjeva godina, ‘nosio’ se s pandemijom covid-19 i potresom u Zagrebu, selio u Ininu zgradu, u srpnju konstituirao novi, 10. saziv. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da je zadovoljan radom Sabora u ovoj godini, da je unatoč svim izazovima, ispunio apsolutno sve zadaće. U usporedbi s drugim europskim parlamentima u samom smo vrhu po broju radnih dana i sati, pohvalio se. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Vedrana Rudan – Oj, Milane, jabuko bez grane

OgPortal

‘Bandić mi je umro u kući… Sve je bilo uobičajeno, šalili smo se, a onda se sve u trenu promijenilo‘

OgPortal

Zimska vježba na Bjelolasici

OgPortal

Orban cijepljen kineskim cjepivom, Mađarska ubrzava program cijepljenja

OgPortal

Grad Ogulin uvodi sustav lokalne riznice

OgPortal

Dobio je stan od 122 kvadrata za 157.000 kuna, a dvije godine nije ni plaćao ratu od 522 kune

OgPortal