Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Beroš nakon sastanka Znanstvenog savjeta: ‘Svi su suglasni da su nužne nove mjere’

beroš 432 ist

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se novinarima nakon današnjeg sastanka Znanstvenog savjeta. Iznio je detalje o posljednjim podacima o zaraženima i umrlima, kojih je danas bilo 85.„Prosječna dob danas preminulih je 74,7 godina. Imali smo jednu mlađu osobu sa značajnijim komorbiditetom, ’82. godište, vrlo teško bolesnu. Osam je osoba s jednim komorbiditetom, sve ostale imale su ih više”, rekao je. Kazao je i kako je popunjenost bolničkih kreveta trenutno 65,13 posto, a respiratora 53,75 posto.

Osvrnuo se na sastanak Znanstvenog savjeta. „Danas je cilj bila prezentacija najnovijih planiranih mjera i njihova evaulacija, kao i iznošenje znanstvenih novina o covidu. Svi su suglasni da su nove mjere nužne uoči blagdana”, rekao je Beroš.

Dvije faze bolesti
Složili su se, kaže, i da je novi val jesenski teži od proljetnog. “Stručnjaci uočavaju dvije faze bolesti: prvu fazu koja je virusnog karaktera, i drugu u kojoj je ona zapravo imunološka bolest. Naglašen je i velik postotak rehospitalizacija. To ukazuje da moramo biti vrlo odgovorni i pažljivo se ponašati kada nismo bolesni, ali i kada obolimo. Vrlo je važno rano otići u bolnicu na vrijeme”, naglasio je Beroš.Ministar je zaključio kako strože mjere nisu nužno učinkovitije. „I to ne samo u ekonomskom, nego i u zdravstvenom smislu. Vrijeme će nam pokazati sve. Sutra ćemo prezentirati nove mjere”, kazao je ministar, nakon čega su uslijedila novinarska pitanja.

Kakve mjere pripremaju?
Odgovarajući na pitanje o mogućnosti uvođenja propusnica u sklopu novih mjera, Beroš je kazao kako je to moguće na županijskom nivou. “Mjere će sutra biti predstavljene, ali bilo je riječi o određenim propusnicama. Ako se bude donosilo tu mjere, to će biti na županijskom nivou”, kazao je ministar.

Novinare je zanimalo hoće li biti ograničavanja broja ljudi na privatnim druženjima tijekom božićnih blagdana, poput mogućnosti da se zabrani druženje osoba iz više od dva kućanstva. „Cilj je sprečavati nepotrebna druženja. Nitko neće ulaziti u kuće, ali treba smanjiti druženja. To je najmanje što netko može napraviti da sačuva zdravlje vlastite obitelji i šire”, kazao je Beroš.

Zimski covid je opasniji od proljetnog
Govoreći o cijepljenju, Beroš je naglasio da u prvoj fazi cijepljenja uloga obiteljskih liječnika neće biti toliko naglašena. „Prvo će se cijepiti zdravstveni djelatnici. Kada dođe na red cijepljenje šireg pučanstva, sve ćemo znati. Još se ne može predvidjeti ništa oko cjepiva”, objasnio je ministar.

Beroš je isključio mogućnost otvaranja ugostiteljskih objekata. “Nismo o tome razgovarali, ali ne bi bilo primjereno. Čini se da brojevi blago padaju, ali nema mjesta za popuštanje već sada moramo biti odgovorni”, rekao je, još jednom naglasivši kako su dva vala covida međusobno neusporediva: “Zimski covid i drugi val nema veze s prvim valom, a pogotovo ne s ljetnim covidom”, kazao je ministar zdravstva.(telegram.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Opet usporavanje cijepljenja, 70.000 doza nije nam uopće isporučeno, liječnici: ‘Frustrirani smo!‘

OgPortal

Oštećena lovačka čeka i hranilica za divljač u Jasenku

OgPortal

Vlasnik hotela u Imotskom zabranio ulaz SDP-ovcima Bauku i Staziću. Bauk: Idem po kokice i gledat ću kako me premijer brani

OgPortal

Hrvatski prvak slavio je 1:0 protiv Krasnodara i s ukupnih 4:2 prošao dalje

OgPortal

Osam požara na otvorenom

OgPortal

Stotine tisuća doza propada? Angela Merkel bez kočnica: ‘Ja se s tim ne mislim cijepiti‘

OgPortal