Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Neočekivane poteškoće u proizvodnji i skladištenju Pfizerovog cjepiva

Cjepivo korona

U prvim danima uporabe cjepiva Pfizera zabilježene su neočekivane poteškoće, uključujući doze cjepiva koje su se čuvale na prekomjerno niskim temperaturama i potencijalne izazove tvrtke Pfizer u proizvodnji cjepiva, rekli su američki dužnosnici.

Najmanje dvije posudice s dozama cjepiva protiv Covida-19, koje su isporučene Kaliforniji, trebalo je zamijeniti jer su bile skladištene na temperaturi nižoj od -80 Celzijevih stupnjeva, rekao je američki vojni general Gustave Perna.

Cjepivo Pfizera i BioNTecha potrebno je čuvati na temperaturi od oko -70 Celzijevih stupnjeva.

Dužnosnici istražuju predstavlja li skladištenje cjepiva na prekomjerno niskim temperaturama rizik za sigurnost i učinkovitost cjepiva, dodao je Perna.

Pfizer je također izvijestio o problemima u proizvodnji cjepiva, rekao je američki ministar zdravstva Alex Azar.

  • Osigurat ćemo da im putem bilo kojeg mehanizma pružimo punu podršku kako bi mogli proizvoditi (cjepiva) za Amerikance, istaknuo je Azar.

Pfizer nije odmah odgovorio na upit, ali je izvršni direktor te tvrtke, Albert Bourla, ranije ovog tjedna za CNBC rekao da je tvrtka pozvala američku administraciju da iskoristi Zakon o obrambenoj proizvodnji kako bi se ublažila “kritična ograničenja opskrbe”, osobito nekih komponenti. Nije naveo više detalja.

Ugur Sahin, izvršni direktor BioNTecha, rekao je za Reuters prošli tjedan da je prvotni cilj proizvodnje 100 milijuna doza cjepiva u 2020. prepolovljen ranije ove godine, djelomice zbog poteškoća s opskrbom sirovinama. Dodao je da je problem u međuvremenu riješen i da se nastavlja proizvodnja velike količine cjepiva.

New York Times objavio je da je zdravstveni djelatnik na Aljaski imao ozbiljnu alergijsku reakciju nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom. Imao je alergijsku reakciju u utorak, a stanje mu se stabiliziralo nakon hospitalizacije, piše New York Times, pozivajući se na tri izvora koja su upoznata sa zdravstvenim stanjem tog djelatnika. Nije poznato je li ranije već imao alergijske reakcije. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Uhićen SDP-ov kandidat za dubrovačkog gradonačelnika, prenoćit će u pritvoru

OgPortal

Rijetko viđen plagijat: Vesna Škare Ožbolt od riječi do riječi prepisala program od Mosta!

OgPortal

Ogulin bilježi izvrsne turističke rezultate – 2.322 dolazaka te 5.668 noćenja

OG Portal

Unatoč pandemiji odlični turistički rezultati u veljači u Karlovačkoj županiji

OgPortal

Iz Milinovićeve stranke optužili HDZ za udbaške metode: ‘Zivkaju nas i uznemiruju s anonimnih brojeva!‘

OgPortal

‘Napali su nas Hafniumom!‘: U tijeku cyber udar neviđenih razmjera, na meti deseci tisuća organizacija

OgPortal