Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Otišao s čela Velike Gorice da ga puste iz zatvora, ali u parlament se ubrzo može vratiti

Zagreb: Dražen Barišić i Vinko Grgić dovedeni pred suca istrage zbog afere Janaf

Prekjučer pušten iz Remetinca Dražen Barišić, osumnjičenik u aferi Janaf, dao je ostavku na funkciju gradonačelnika Velike Gorice, ali zadržava neotuđivi saborski mandat koji može aktivirati nakon 18. ožujka iduće godine.

Kada u ožujku istekne rok mirovanja mandata od šest mjeseci, koji je Barišić zatražio prije odlaska u Remetinec, od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića pisanim će putem moći zatražiti “odmrzavanje” mandata. Trenutačno ga u saborskoj klupi mijenja HDZ-ovac Mato Čičak. Da Barišić mandat može aktivirati u bilo kojem trenutku nakon 18. ožujka i tu dužnost obavljati usprkos istrazi, odnosno sve dok nije pravomoćno osuđen, potvrdio nam je Robert Jankovics, predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Saborska plaća
– Saborski zastupnik koji ima originalni mandat nakon mirovanja može reaktivirati svoj mandat i time dobiva sva prava koja zastupnik ima. Barišiću je imunitet skinut samo po jednoj točki, ali je zadržan za sve ostalo. Znači, povratkom u Sabor njega još uvijek nitko ne može tužiti, recimo, za klevetu – objasnio je slikovito Jankovics.Ta prava zastupnika uključuju i saborsku plaću. Stoga, iako Barišić ima pravo neaktivirati svoj mandat, a u tom slučaju “nikome ništa”, odnosno njegov zamjenik Čičak nastavlja sjediti u njegovoj klupi, to je malo vjerojatno. Ako ne zato što bi propustio privilegije koje može ostvariti kao HDZ-ov zastupnik u tankoj Vladinoj većini, onda zbog primanja. Naime, ostavkom na mjesto gradonačelnika ostao je bez 18.000 kuna plaće.

Kadrovske rošade
No, osim saborskih rošada koje tek predstoje, Barišićeva je ostavka već prouzročila velika kadrovska preslagivanja u Velikoj Gorici. Dosadašnjeg je vršitelja dužnosti gradonačelnika Ervina Kolarca, kojeg je Barišić osobno ovlastio, zamijenio Krešimir Ačkar, “prvi” zamjenik i zakoniti “prijestolonasljednik”. Time je Barišić, odnosno njegova frakcija HDZ-a i službeno ostala bez svoje ekspoziture u uredu, a preuzela ju je Ačkarova frakcija koja, kako doznajemo, uživa podršku premijera Andreja Plenkovića.

Ačkar nam je u razgovoru potvrdio da je upravo u procesu preuzimanja gradonačelničkog ureda, a tu će funkciju držati do svibnja, odnosno lokalnih izbora. Nikakve osobite ceremonije preuzimanja vlasti neće biti, kaže. Prvi korak u novoj ulozi bit će, veli, traženje detaljnih financijskih izvještaja iz gradskih poduzeća. – Da odmah dobijem uvid u stanje i poslovanje gradskih tvrtki, a posebno stanje projekta aglomeracije, ide li sve po planu i u vremenskim okvirima – rekao je Ačkar.

Pušten i Vinko Grgić, bivši čelnik Nove Gradiške
Dan nakon što su iz istražnog zatvora pušteni bivši direktor Janafa Dragan Kovačević i bivši gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, jučer je pušten i bivši gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.

Nakon tri mjeseca provedena u Remetincu zbog optužbi da je u aferi Janaf s poduzetnikom Krešom Petekom dogovorio primanje mita u zamjenu za davanje posla gradnje solarne elektrane Petekovoj tvrtki, Grgićevo puštanje na slobodu od suda je zatražio USKOK.

Naime, Grgić je bio pritvoren isključivo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a jučer je USKOK ispitao posljednje svjedoke zbog kojih je prije tražio Grgićevo pritvaranje. Danas bi USKOK trebao predložiti produljenje istražnog zatvora za Peteka, jedinog u aferi Janaf koji je još uvijek u istražnom zatvoru. (M.D.) (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Papa: Žene hrabrije od muškaraca

OgPortal

Održana treća ovogodišnja akcija darivanja krvi

OgPortal

Novi detalji velike zapljene droge: Po 73 kile kokaina došao zagrebački poduzetnik Oliver Čokara je pao s dvojicom radnika Luke Ploče koji su bili “fizikalci” u Opuzenu

OgPortal

Vedrana Rudan – Guzicama do slobode

Vedrana Rudan

Autori TV hita Novine počinju snimanje visokobudžetne serije prema romanima Drage Hedla

OgPortal

Prijedlog za čitanje iz Ivanine kuće bajke

OgPortal