Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Papa pozvao čelnike da novac za oružje daju za borbu protiv covida-19

PAPA Franjo ist

Papa Franjo je pozvao svjetske čelnike da novac za oružje preusmjere za borbu protiv koronavirusa i učine sve da cjepiva stignu u najsiromašnije države.

U povodu katoličkog Svjetskog dana mira, koji se slavi 1. siječnja, Papa je ponovio svoj poziv i za osnivanjem svjetske zaklade koja bi novac za naoružanje iskoristila za iskorjenjivanje siromaštva.

Godišnja poruka, naslovljena “Kultura brige kao put prema miru, tradicionalno se šalje čelnicima država i vlada te međunarodnim organizacijama.

– Koliko se samo novca troši na oružje, posebno nuklearno, a može se iskoristiti za važnije prioritete poput sigurnosti pojedinaca, izgradnju mira i integralni ljudski razvoj, borbu protiv siromaštva i za zdravstvo, rekao je Franjo.

– Globalni problemi poput pandemije koronavirusa i klimatskih promjena te su izazove učinile još očitijima, dodao je.

Katolička Crkva je pod papom Franjom zauzela čvršći stav protiv nuklearnog naoružanja i pozvala da ga se potpuno napusti. Franjo je 2017. rekao kako države ne bi smjele gomilati takvo oružje čak i u svrhu odvraćanja neprijatelja.

– Kakva bi to hrabra odluka bila kada bi se osnovala svjetska zaklada s novcem potrošenim na oružje i druge vojne troškove, s ciljem da se zauvijek eliminira glad i pridonese razvoju najsiromašnijih država, kazao je Franjo.

Papa je više puta osudio “nacionalizam cjepiva i poručio da najsiromašnije zemlje ne smiju biti izostavljene iz borbe protiv koronavirusa.

– Ponavljam svoj poziv političkim čelnicima i privatnom sektoru da učine sve da onima koji su siromašni i najranjiviji osiguraju pristup cjepivu protiv covida-19 i ključnim tehnologijama potrebnima za skrb o boelsnima, istaknuo je Franjo.(hrt)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Mladić ušao u sisačku školu s bombom, djeca evaukirana. Traži razgovor sa županom Žinićem?

OgPortal

Opsadno stanje u Kolindinoj zgradi: Sve puno specijalaca, stigli i snajperisti:

OgPortal

Ispitivanje kubanskog cjepiva protiv koronavirusa ušlo u treću fazu

OgPortal

Povijesni dolazak pape Franje u Irak

OgPortal

Grad Ogulin sufinancira ogulinski HGSS sa 120 tisuća kuna

OgPortal

U Karlovačkoj županiji 44-oro novozaraženih, nitko iz Ogulina

OgPortal