Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Izbori u Mostaru uz stroge epidemiološke mjere, nema većih gužvi

izbori neutral ist

Prvi sati lokalnih izbora u Mostaru koji se održavaju nakon punih 12 godina u uvjetima epidemije koronavirusa protječu bez većih gužvi i problema, izvijestio je za podnevni Dnevnik HTV-ov dopisnik Ilko Barbarić.
Raspoloženje je iznimno dobro, istaknuo je Barbarić. Izbori se provode uz stroge epidemiološke mjere, uz mjerenje temperature i propisani razmak. Čeka se oko 10 do 15 minuta na glasanje, a očekuje se da će tijekom popodneva gužve biti znatno veće.

Više od 30 političkih subjekata se natječe za gradsko vijeće i gradonačelnika. Građani s optimizmom očekuju da će nova vlast donijeti bolje dane u Mostaru, kaže Barbarić, posebice kad je riječ o razvoju gospodarstva i svih drugih područja bitnih za život grada.

Središnje izborno povjerenstvo uskoro bi trebalo objaviti i prve podatke o izlaznosti.

Za sada nije bilo većih izbornih nepravilnosti. Na nekoliko mjesta nije bilo dovoljno glasačkog materijala.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović glasovao je u pratnji supruge Bernardice na biračkome mjestu u Hrvatskome domu herceg Stjepan Kosača.

– Vrlo brzo idemo ka tome da tome kad se proglase rezultati da formiramo Gradsko vijeće, predugo smo bili bez Gradskog vijeća i grad se mora preporoditi, mora dobiti europski štih, da svi oni koji žive u Mostaru vide svoju budućnost. Što se tiče kaznenih prijava koje sam potpisao u ime HNS-a, one se odnose na brutalni pokušaj kršenja vrijednosti demokratskog procesa glasovanja, prebacivanja više stotina glasača s jednog gradskog područja na drugo, Jugozapada, Zapada i Juga, čime se htio narušiti onaj stvarni odnos koji imamo, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

– Dvanaest generacija nikad nije moglo glasati u svom gradu niti biti biran. Sretan sam da je predizborna kampanja prošla u poprilično dobrom tonu. Razgovarali smo o komunalnim temama, manje o političkim temama, nadam se da ćemo tako i u Gradskom vijeću, da ćemo se baviti stvarnim problemima grada. Očekujem da od danas Mostar dobije funkcionalno Gradsko vijeće i da počnemo raditi konačno za ove ljude, kazao je Mario Kordić, nositelj liste HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Mostara.Birališta su otvorena u nedjelju ujutro u Mostaru i građani nakon 12 godina imaju priliku izabrati novi saziv vlasti u tome gradu.

Kako su za Hinu potvrdili u Gradskom izbornom povjerenstvu Mostara, svih 150 redovitih biračkih mjesta otvoreno je na vrijeme, a nešto više od 100.000 birača moći će glasati do 19 sati.

Oni biraju između 370 kandidata raspoređenih na listama.

Dvadeset mobilnih timova bit će na raspolaganju osobama koje ne mogu izaći na birališta, a ovoga puta to će u najvećem broju biti oni koji su zaraženi koronavirusom.

Izbore prati 1717 promatrača, a prvi rezultati očekuju se u 21 sat.

Građani Mostara na izborima biraju 35 vijećnika u Gradskome vijeću iz kojega se posredno bira novi gradonačelnik.

Sa šest gradskih područja, koja su i izborne jedinice, bira se 22 vijećnika, dok se 13 njih bira s jedinstvene gradske liste kao da je Mostar jedna izborna jedinica.

Za lokalne izbore u gradu na Neretvi prijavljeno je gotovo 4000 birača iz inozemstva, a oni koji imaju poteškoća s glasanjem zbog otežanog poštanskog prometa mogu svoj izborni listić dostaviti u najbliže nadležno diplomatsko konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine u 17 zemalja svijeta.

Mostar nakon 12 godina ima mogućnost birati novi saziv Gradskog vijeća nakon što su se vodeći hrvatski i bošnjački političari, čelnici HDZ-a BiH i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović dogovorili o izmjenama Izbornog zakona koji se odnosi na taj grad.

Na popisu političkih subjekata čije je sudjelovanje na izborima dopustio SIP su 32 političke stranke, koalicije i neovisna kandidata, no izvjesno je kako samo manji broj njih može računati da će osvojiti toliko vijećničkih mandata koliko je potrebno za presudan utjecaj na izgled buduće gradske vlasti.

Svima je cilj isti – osvojiti 18 mjesta u Gradskom vijeću i tako dobiti kontrolni paket koji će presuditi o novom gradonačelniku. Najveće hrvatske i bošnjačke stranke su kao svoje buduće kandidate za tu dužnost istaknule dva liječnika.

Lista HDZ BiH za novog gradonačelnila nudi Marija Kordića, ravnatelja Doma zdravlja u zapadnom dijelu grada, a SDA bi za gradonačelnika željela postaviti Zlatka Guzina, liječnika bolnice “Dr Safet Mujić” iz istočnog dijela grada.

Uz blokove predvođene HDZ-om i SDA-om, na glasove Mostaraca ove godine računa i oporbena koalicija koju čine Naša stranka i SDP BiH. Oni, uz potporu stranke Narodi i pravda (NiP), računaju kako bi, na krilima uspjeha kojega su ostvarili na izborima u studenome u Sarajevu, mogli dobiti i do šest mandata, što bi im osiguralo utjecaj na donošenje svih bitnih odluka.

Za mjesto u Gradskom vijeću Mostara ove se godine po prvi put bori i koalicija pod nazivom “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar”, a ona bi trebala okupiti mostarske Srbe koji su do sada uglavnom bili glasačko tijelo multietničkih stranaka. Ta koalicija, nastala pod izravnim utjecajem čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, računa da bi mogla dobiti do tri mandata.(hrt)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Od početka pandemije oboljelo 7% Ogulinaca

OgPortal

Ove godine ćemo, po prvi put, uživati u Ogulinskom festivalu bajke u dva navrata

OG Portal

Sloveniju brine slučaj reinfekcije unatoč cijepljenju

OgPortal

Glavna splitska epidemiologinja: ‘Situacija nije dobra. Ako se ovako nastavi, odgodit ćemo otvaranje kafića‘

OgPortal

Danas je dan ružičastih majica

OgPortal

Među najboljima su na svijetu u cijepljenju, a korona opet bukti. Što se događa?

OgPortal