Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Nizozemska zabranila letove iz Britanije zbog rizika od koronavirusa

avion 43 ist

Nizozemska je u nedjelju rano ujutro zabranila letove koji dolaze iz Velike Britanije nakon otkrića nove inačice koronavirusa.
Zabrana stupa na snagu odmah te vrijedi do 1. siječnja, priopćila je vlada.

Nizozemski Nacionalni institut za javno zdravstvo i okoliš (RIVM) preporučio je ograničavanje unošenja ove inačice virusa iz Britanije što je više moguće i to kontrolom putničkog kretanja, što je dovelo do vladine zabrane zračnog prometa.

Inačica virusa koja je opisana u Velikoj Britaniji već je identificirana u nasumičnom uzorku u Nizozemskoj početkom prosinca, dodaje se u priopćenju vlade.

Slučaj se treba dalje istražiti kako bi se utvrdilo tko je pogođen, kako se zaraza pojavila i jesu li poznati povezani slučajevi.

Britanija je u subotu najavila novo zatvaranje za London i dijelove juga i istoka Engleske počevši od nedjelje, zabrinuta zbog brzog širenja novog soja virusa.
Nedavno otkrivena inačica je do 70 puta zaraznija od prethodno poznatog tipa virusa, rekao je premijer Boris Johnson u subotu. No rekao je da nema dokaza da je cjepivo protiv novog soja manje učinkovito.

Velika Britanija obavijestila je WHO o bržem širenju ovog soja virusa, a glavni britanski epidemiolog Chris Whitty u subotu je poručio da njihova savjetodavna grupa za hitne i nove opasnosti od respiratornih virusa (NERVTAG) smatra da bi se taj novi soj mogao brže širiti među populacijom.(hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Srbija djelomice postrožila mjere ograničenjem rada ugostiteljima

OgPortal

Njemačka će pivarima isplatiti odštetu za neprodano pivo

OgPortal

Peđa Grbin: Nek’ Plenković pita Merkel u vezi s ulaskom u kafić

OgPortal

Zaposleno 25 žena koje će skrbiti o 160 starijih osoba

OgPortal

U Ogulinu zabilježen jedan novi slučaj zaraze, u županiji 45

OgPortal

Božinović otkrio pravila za restorane i kafiće, vraća se karantena od 14 dana za zaražene

OgPortal