Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Raste broj novozaraženih u Kini, Koreji, Meksiku

Korona ist

Meksiko, Brazil, Južna Koreja, Australija i Kina izvijestile su u subotu o porastu broja novozaraženih koronavirusom, čime su u nekim od tih zemalja zabilježene i nove, rekordne brojke.
Meksičko ministarstvo zdravstva izvijestilo je u subotu da je u toj zemlji 12.129 novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom i 627 smrtnih slučajeva, čime se broj ukupno zaraženih povećao na više od 1,31 milijun, a broj umrlih na 117.876.

Vlasti u Meksiku su uz to komentirale da je stvarni broj zaraženih vjerojatno znatno veći od potvrđenih slučajeva.

U Brazil je u subotu registrirano 50.177 novih slučajeva zaraze, čime se broj ukupno zaraženih povećao na više od 7,21 milijuna, dok je broj umrlih porastao za 706, na ukupno 186.356.

Istodobno, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro komentirao je u subotu kako ne smatra da je svjetska žurba za cjepivom opravdana jer se pandemija, po njegovom mišljenju, bliži kraju.

– Pandemija se stvarno približava kraju, brojke su to pokazale, sada imamo posla s malim porastima, rekao je Bolsonaro, koji je često kritiziran zbog stavova oko covida-19 i nazivanjem te bolesti uzrokovane koonavirusom “malom gripom”, iako je Brazil jedna od najpogođenijih država u pandemiji.

Južna Koreja također je, prema izvješću korejske agencije za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA), prijavila novi, dnevni ‘rekord’ od 1097 novozaraženih koronavirusom, čime se njihov ukupni broj povećao na 49.665, uz 674 smrtnih slučajeva.

To je peti dan rasta iznad tisuću slučajeva, a neki medicinski stručnjaci kažu da vlada treba uvesti stroža pravila socijalnog distanciranja.

Najmnogoljudnija australska država Novi Južni Wales u nedjelju je zabilježila 30 novih slučajeva koronavirusa, a premijerka Gladys Berejiklian kazala je da zabrinjava porast zaraza u predgrađima te je uz ostala najavila i ograničenja javnih okupljanja u Sydneyu, kao i ograničenja okupljanja u domaćinstvima na 10 osoba, a u ugostiteljskim objektima na 300.

Pozvala je i stanovništvo na širem području Sydneya da javno nose maske, iako to nije bilo obavezno.

Do ovog tjedna Australija je bila više od dva tjedna bez ikakvog lokalnog prijenosa zaraze i ukinula je većinu ograničenja uoči Božića, no izbijanje zaraze u Sydneyu potaknulo je države i teritorije da ponovno uvedu granična ograničenja, čime su i ‘propali’ planovi tisuća obitelji za putovanja na odmor.

Iako za mali broj, i Kina je izvijestila o porastu novozaraženih, odnosno o 23 nova slučaja u subotu, u odnosu na 17 dan prije, a do sada je Kina ukupno prijavila 86.829 slučajeva koronavirusa te 4634 smrtnih slučajeva.(hrt)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

In memoriam – Marijan Gerić

OgPortal

Digitalizacija: Aplikacija za praćenje kontakata je propala, prijava cijepljenja ne radi, a ministarstvo krije troškove

OgPortal

Pozadina pokušaja puča: ‘Moskva je signalizirala vojsci da sruši neposlušnog premijera‘

OgPortal

Stem influencer Robert Knjaz!

OgPortal

Obilježena je 31.obljetnica osnutka HDZ-a u Karlovačkoj županiji

OgPortal

Gradonačelnik Petrinje želi ograničiti pravo na besplatne obroke: ‘Dolaze neki koji imaju tri plaće u kući’

OgPortal