Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kongres odobrio paket pomoći od gotovo 900 mlrd. dolara

washington

Američki Kongres odobrio je paket pomoći vrijedan 892 milijarde dolara, osiguravši tako spas gospodarstvu i pojedincima pogođenima pandemijom koronavirusa te nastavak financiranja savezne vlade. Očekuje se da će uskoro i predsjednik Donald Trump potpisati taj paket pomoći.

Nakon dana žestokih pregovora oba doma Kongresa radila su dugo u noć na izglasavanju tog prijedloga zakona. Odobrio ga je Zastupnički dom, a nekoliko sati kasnije i Senat. Zakonom se osigurava izravna pomoć većini Amerikanaca u iznosu od 600 dolara, povećava se naknada za nezaposlene, produljuje moratorij na ovrhe. Milijarde dolara pomoći namijenjene su i za mala gospodarstva, pomoć u hrani, distribuciju cjepiva, te prijevoz i zdravstvenu zaštitu.

To će biti drugi najveći ekonomski poticaj u američkoj povijesti, nakon paketa mjera pomoći vrijednog 2,3 bilijuna dolara usvojenoga u ožujku. Predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi, izjavila je da podržava zakon o pomoći pogođenima koronavirusom iako u njega nije uključena izravna pomoć državi i lokalnim vladama, što su demokrati tražili. Rekla je da će ponovno to zatražiti sljedeće godine nakon što dužnost američkog predsjednika preuzme Joe Biden. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Šefica splitskog Zavoda uvjerava ženu da je AstraZeneca dobra: “Ja sam svoju svekrvu isto s AstraZenecom cijepila”

OgPortal

Za “Bajkovitu zimu uz ognjište” 15 tisuća kuna osiguralo Ministarstvo kulture i medija

OgPortal

Miroslav Škoro prelomio, kandidirat će se za gradonačelnika Zagreba

OgPortal

ProbudiKa o parkiranju u Grabriku

OgPortal

Kineski proizvođač čipova nabavio opremu u Nizozemskoj, u SAD-u nezadovoljni

OgPortal

Kakve su šanse da će policija prijaviti organizatore Bandićevog sprovoda zbog kršenja mjera? Nikakve

OgPortal