Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Neće nitko odgovarati za suicid usred policijske postaje u Zagrebu: ‘Ovo je slučaj za edukaciju‘

odora_policija ist

Zbog samoubojstva 25-godišnjeg mladića na 1. katu prostorija Policijske postaje Centar u Zagrebu 25. studenog ove godine u pola bijela dana, neće odgovarati nitko.

Iako su utvrđeni propusti slučaj će, kako su nam otkrili iz MUP-a, poslužiti u edukativne svrhe svim naraštajima kako bi se slične tragedije u budućnosti izbjegle.

– Stručni tim Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu proveo je potrebne provjere postupanja policijskih službenika I. policijske postaje PU zagrebačke povodom počinjenog samoubojstva 25-godišnjeg hrvatskog državljanina u policijskim prostorijama. Nadzorom je utvrđeno da su policijski službenici provodili zakonito i po pravilima struke kriminalističko istraživanje nad 25-godišnjakom zbog počinjenog kaznenog djela prijetnje te nasilja u obitelji. Međutim, mišljenje Stručnog tima je da policajci drugog dana provođenja istraživanja, unatoč dragovoljnoj predaji oružja i činjenici da je osumnjičeni u potpunosti surađivao te nije iskazivao nikakvu agresiju, nisu u postupnosti poduzeli sve mjere sigurnosti tijekom postupka privremenog oduzimanja oružja – odgovorili su za Jutarnji iz MUP-a dodajući da je nakon toga načelnik PU zagrebačke donio odluku. A odluka glasi: “Uvažavajući sve okolnosti navedenog događaja, navedeni slučaj zbog svojih specifičnosti i rijetkosti koristit će se u edukativne svrhe”.
– Prema policijskim službenicima neće se poduzimati daljnje mjere. Načelnik je posebice uvažio činjenicu da policijski službenici nisu ni na koji način utjecali niti su mogli predvidjeti odluku osumnjičenika da počini samoubojstvo. Nakon tog iznimno traumatičnog iskustva policijskim je službenicima ponuđena i pružena psihološka pomoć službenog psihologa – zaključili su iz MUP-a itekako svjesni težine koju će na duši do kraja života nositi njihovi djelatnici.

U fokus javnosti došlo je, tako, nekoliko komada oružja koje je 25-godišnjak posjedovao legalno. Isto je dragovoljno predao nakon što mu je policija pokucala na vrata jer su ga ukućani, točnije otac i djevojka s kojom ima dijete prijavili. Nakon provedene noći u policiji i tijekom prijepodneva idućega dana, 25-godišnjak nije pokazivao nikakve znakove koji bi upućivali na suludi potez. U jednom se trenutku, kobnog dana u 13.23 sati, dok su policajci popisivali oružje u prostorijama na prvom katu gdje je nekad bila Postaja vlakopratnje, digao sa stolice te se propeo preko stola i iz vrećice na stolu posegnuo za napunjenim pištoljem. Iako je policajac istoga trenutka, ne razmišljajući da riskira i vlastiti život, potrčao prema naoružanom osumnjičeniku, nije ga nažalost uspio spriječiti da si puca u glavu. Policijska postaja je postala, tako, poprište očevida koji je zaprepastio javnost.(jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Srbija djelomice postrožila mjere ograničenjem rada ugostiteljima

OgPortal

Njemačka će pivarima isplatiti odštetu za neprodano pivo

OgPortal

Peđa Grbin: Nek’ Plenković pita Merkel u vezi s ulaskom u kafić

OgPortal

Zaposleno 25 žena koje će skrbiti o 160 starijih osoba

OgPortal

U Ogulinu zabilježen jedan novi slučaj zaraze, u županiji 45

OgPortal

Božinović otkrio pravila za restorane i kafiće, vraća se karantena od 14 dana za zaražene

OgPortal