Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kaos u Velikoj Britaniji: Vozači kamiona bijesni zbog zastoja

kolona kamiona britanije ist

Iako je prvi čovjek BioNTecha uvjeren da je njihovo cjepivo učinkovito i za novi soj koronavirusa, zbog njega je Velika Britanija gotovo u potpunoj izolaciji. Prijetila joj je i nestašica hrane jer je Francuska obustavila teretni promet ispod La Mancha, ali sinoć je – nakon dogovora dviju zemalja – deblokirana jedna od najvažnijih europskih trgovačkih ruta.
Velika Britanija počela je u srijedu testirati vozače kamiona na Covid-19 kako bi se ponovo uspostavio promet između te otočne zemlje i europskog kontinenta te je pozvala vozače da zbog velikih gužvi izbjegavaju južnu Englesku.

Vozači su bijesni zbog zastoja i danonoćnog čekanja te su se danas kod Dovera sukobili s policijom, tražeći prelazak u Francusku što je prije moguće. Njih više tisuća, iz brojnih europskih zemalja, danima su zatočeni u južnoj Engleskoj i mnogi neće stići svojim kućama za Božić.

Vozači koji su zapeli u Engleskoj zbog odluke većine europskih zemalja da zatvore svoje granice za ljude koji pristižu iz Velike Britanije bijesni su jer nemaju hrane, vode i primjerene sanitarne uvjete.

  • Situacija je neljudska i jedino što tražimo je rješenje, kazao je jedan španjolski vozač.
  • Uvjeren sam da ovo što se sada događa nema nikakve veze s koronavirusom, ali ima veze s politikom, odnosno Brexitom, kazao je drugi vozač.

Vozači će se podvrgnuti brzom testu, a svatko tko bude pozitivan će morati pristupiti preciznijem PCR testiranju na čiji se rezultat duže čeka. Ako i taj test bude pozitivan, vozač će ići u samoizolaciju u hotelsku sobu.

U utorak navečer je u Kentu, na jugoistoku zemlje, zapelo oko 4000 kamiona, na autocesti od Londona prema luci stoji oko 800 kamiona, a 3000 kamiona je blokirano u bivšoj zračnoj luci, gdje vozači mogu obaviti obavezna testiranja.

Prometni kolaps na ključnoj opskrbnoj ruti između Velike Britanije i Francuske ulijevao je strah od moguće nestašice namirnica na Otoku.

  • Naš je problem je u tome što nas svakog tjedna opskrbljuje četrdesetak kamiona, pa sad zamislite posljedice dvodnevnog zadržavanja. Svi ti proizvodi imaju vrlo kratak rok trajanja, kad stignu možemo ih držati samo nekoliko dana, moramo ih obilježiti sedmodnevnim rokom trajnosti. Dakle, imamo vrlo malo vremena, tako da svako zadržavanje u luci ima posljedice, kaže Jon Bragg.

Od srijede se ponovno može iz Velike Britanije u Francusku, ali samo uz negativan test na koronavirus ne stariji od 72 sata.

  • Morate imati test koji je certificiran. To će omogućiti, prije svega, povratak francuskih građana jer Britanci moraju ostati kod kuće ovog Božića, kazao je Grant Shapps, britanski ministar prijevoza.

Unatoč dogovoru Pariza i Londona, više od 50 zemalja i dalje ne dopušta dolazak putnika iz Velike Britanije. U utorak je na letu iz Londona u New York bilo tek 20-ak putnika.

  • Testirao sam se prije leta jer sam čuo da to moramo obaviti inače nam neće dopustiti da se ukrcamo u avion. Jednoj gospođi to nisu dopustili jer nije imala test na COVID, kazao je Dale Quragena, putnik iz Londona.

Europska komisija pozvala je zemlje članice Europske unije da koordinirano donose mjere za suzbijanje širenja novog soja koronavirusa iz Velike Britanije ograničavanjem putovanja koja nisu nužna.

Tako je španjolska vlada nakon konzultacija s Bruxellesom odlučila od danas obustaviti letove iz Velike Britanije. Dopuštaju samo prijevoz španjolskih državljana i osoba s prebivalištem u Španjolskoj.

  • Sve je kaotično, u kaosu je prošao i ukrcaj u avion. Za ovo nisu krive zrakoplovne kompanije, nego političari koji mijenjaju odluke svake minute, kaže Sergio Yanes, putnik iz Londona. (hrt.hr)
Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Zbog promjene poslovnika, Orban prijeti da će njegova stranka napustiti EPP

OgPortal

Od danas poskupile cigarete i duhanski proizvodi – evo i za koliko!

OgPortal

Otvoreno reciklažno dvorište

OgPortal

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen krivim, dobio je tri godine zatvora!

OgPortal

Prošli tjedan uz potres još i detonacije – dobili smo odgovor Policijske uprave Karlovačke

OgPortal

Doznajemo detalje nove prijave protiv uhićenog stečajnog upravitelja: ‘Prodao je dio tvrtke 10 puta ispod cijene’

OgPortal