Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Nervoza i neizvjesnost u EU

kolona kamiona ist

Da su znali da će od nedjelje spavati u kamionima na cesti i u britanskoj luci Dover, vozači ne bi ni napuštali svoje zemlje. Otkako su Francuzi zatvorili granicu, nisu se pomaknuli ni milimetar s otoka, rečeno je u Dnevniku HTV-a.
Više od 40 zemalja obustavilo je putničke linije s Velikom Britanijom, uznemirene zbog novog soja koronavirusa koji se pojavio. Uz kilometarske kolone kamiona i sve praznije police trgovina uoči blagdana, Britanci se sa susjedima s druge strane La Mancha pokušavaju dogovoriti da odustanu od blokade teretnog prometa.

  • Naše ministarstvo prometa razgovara s francuskim kolegama, među ostalim, o provođenju neke vrste testiranja s čime bi se moglo početi relativno brzo. No pregovori su u tijeku i ne želim nagađati o detaljima, rekla je Briti Patel, britanska ministrica unutarnjih poslova.

Europska komisija pozvala je države članice da ne zatvaraju granice za građane zbog obavljanja poslova i obiteljske situacije te da otvore zelene linije za neometani prijevoz usluga i roba. No svaka zemlja ima pravo sama donositi mjere.

  • Zasad nema pokazatelja da engleska varijanta virusa kruži Francuskom, iako je to moguće jer su njime zaražene tisuće ljudi u Engleskoj, rekao je Oliver Veran, francuski ministar zdravstva.

I Šveđani su zabranili ulaske iz Danske gdje su otkriveni slučajevi novog soja, kao i u Italiji, Belgiji, Nizozemskoj, Australiji, ali i Južnoj Africi koji nije povezan s ovim u Britaniji.

-Znamo da su ga u Ujedinjenom Kraljevstvu prvi put dijagnosticirali u rujnu. Znamo i da je otkriven u Nizozemskoj i Danskoj, što znači da je vrlo vjerojatno stigao i u Njemačku, ali ga još nismo otkrili, naglašava Lothar Wieler, ravnatelj Instituta Robert Koch.

Suosnivač tvrtke BioNTech, koja proizvodi cjepivo s Pfizerom, optimističan je. Znanstveno gledajući, kaže, velika je vjerojatnost da se njihovo cjepivo može nositi i s novim sojem virusa.

  • Već smo prije provodili testiranja na 20 varijacija ovog virusa, s različitim vrstama mutacija. Rezultat je uvijek bio takav da je cjepivo izazvalo imunološki odgovor koji je bio toliko širok da je napadao više položaja u proteinu virusa, a on se u 99% slučajeva ne mijenja, rekao je Ugur Sahin, izvršni direktor BioNTecha.

Bude li potrebno, cjepivo protiv novog, mutiranog virusa mogli bi proizvesti u roku od mjesec i pol. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Pristigla i druga pošiljka spremnika za otpad

OgPortal

Loša epidemiološka slika u Slovačkoj: “Izabrali smo pogrešnu strategiju”

OgPortal

Šef dubrovačkog SDP-a podnio ostavku i ne ide na izbore za gradonačelnika: ‘Priznao sam kazneno djelo’

OgPortal

Šokantni prizori iz Zagreba: Muškarac se popeo na 200 metara visok dimnjak Toplane na Trešnjevci

OgPortal

Novozelandski Auckland izišao iz karantene

OgPortal

U zadnja 24 sata 394 nova slučaja zaraze, umrlo 5 ljudi, oporavilo ih se 416

OgPortal