Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Od ponoći na snazi novi koronarežim: Evo što se sve mijenja, kako funkcionira i dokad traje

e propusnice ist


Uvode se propusnice koje će se izdavati krajnje restriktivno. Policija će na brojnim cestovnim punktovima sve kontrolirati

U srijedu od ponoći u Republici Hrvatskoj na snazi su nove, strože epidemiološke mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Kako je još u petak izvijestio ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović nove mjere od 23. prosinca do 8. siječnja uključuju zabranu putovanja među županijama koja će iznimno biti dozvoljena samo uz propusnice.

Od srijede u ponoć kretanje među županijama moguće je samo uz propusnice, što se ne odnosi na osoblje nužno za održavanje prometa, dnevne migracije zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalno, opskrbu plinom i strujom, zaštitarske službe, novinare, pacijente, putovanja na posao i s posla, žurne službe koje pomažu u sprečavanju širenja bolesti i diplomatsko osoblje.

Propusnice izdaju županijski stožeri civilne zaštite ovisno o mjestu prebivališta ili boravišta, a ostaju na snazi do 8. siječnja 2021. Građani Grada Zagreba mogu bez propusnice do krajnjih granica Zagrebačke županije. Prilikom ulaska ili izlaska iz županije treba se držati mjera te imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnica.

Kako bi dobili tražene propusnice, građani se moraju obratiti nekom od nadležnih stožera, a na stranicama Nacionalnog stožera objavljen je i detaljni popis kontakata kojima se moguće obratiti zatreba li kome dokument koji omogućuje putovanje. Moraju dokazati da je njihovo putovanje neodgodivo te da moraju napustiti mjesto prebivališta.

Sve informacije mogu se dobiti na besplatnom broju telefona 0800 80 90 čije je radno vrijeme od 8 do 20 sati, dok se od 0-24 informacije mogu dobiti putem adrese elektroničke pošte [email protected], ili se mogu zatražiti propusnice putem linka e-propusnice.

 • Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, već zabranjuju putovanja. Propusnice služe za neodgodive slučajeve i bitne za funkcioniranje države i društva. Poanta je da damo dodatnu poruku građanima da se suzdrže od putovanja i proslava, naglasio je Božinović.

Otprije uvedene mjere uključuju zabranu održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu, na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše deset osoba iz najviše dva različita kućanstva, javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22,00 sata. Na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba, sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom, a uprave groblja obvezne su nadzirati pridržavanje protuepidemijskih mjera. Pekarnice i trgovine kruhom i pekarskim proizvodima mogu raditi najkasnije do 22 sata, a zabranjena je i prodaja alkoholnih pića u vremenu od 22 do 6 sati.

Najvažnija pitanja i odgovori o sustavu propusnica
Treba li osoba koja se trenutku donošenja Odluke o zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Hrvatskoj zatekne u drugoj županiji prilikom povratka u županiju u kojoj ima prebivalište ili boravište, imati propusnicu?

 • Za povratak u županiju prebivališta ili boravišta propusnica nije potrebna.

Trebaju li djeca / maloljetne osobe imati propusnicu u slučaju napuštanja županije u kojoj imaju prebivalište ili boravište, ako je napuštaju zajedno s roditeljima?

 • Djeca / maloljetne osobe ne trebaju imati propusnicu u slučaju napuštanja županije, ako je napuštaju zajedno s roditeljima. Preporuča se županijskim stožerima civilne zaštite na propusnicama roditelja navesti imena maloljetne djece koja s njima putuju.

Mora li vozač taxi vozila imati propusnicu ako obavlja vožnju izvan županije u kojoj ima prebivalište ili boravište?

 • Vozač taxi vozila ne mora imati propusnicu ako obavlja vožnju izvan županije u kojoj ima prebivalište ili boravište, uz uvjet da prevozi stranku koja ima valjanu propusnicu. Ako je sam u vozilu ne može napuštati županiju bez propusnice.

Može li se dobiti propusnica radi obilaska starih roditelja u drugoj županiji?

 • Ne, jer to je rizik za širenje bolesti, a nije nužno neophodno.

Što ako se radi o teško bolesnom članu uže obitelji ako prijeti opasnost od smrti?

 • U takvom slučaju treba se, uz potvrdu liječnika, obratiti za propusnicu Ravnateljstvu civilne zaštite.

Treba li osoba koja u svojstvu vozača prevozi drugu osobu koja posjeduje valjanu propusnicu (npr. otac ili suprug prevozi zdravstvenu djelatnicu s posla odnosno na posao) imati propusnicu?

 • Osobi koja u svojstvu vozača prevozi drugu osobu koja posjeduje valjanu propusnicu izdaje se propusnica za tu svrhu.

Može li osoba dobiti propusnicu za skrb o starijim i nemoćnim osobama?

 • Osoba koja skrbi o starijim i nemoćnim osobama (čuvanje, skrb, njega i slično) može dobiti propusnicu, ako se uz zahtjev dostavi i mišljenje izabranog liječnika obiteljske medicine ili službe socijalne skrbi, kojim se potvrđuje da je osobi zbog koje se traži propusnica potrebna skrb i njega.

Može li fizička osoba koja obavlja nužne poljoprivredne radove izvan svoje županije dobiti propusnicu?

 • Fizička osoba koja ima potrebu za obavljanjem nužnih poljoprivrednih radova izvan svoje županije može dobiti propusnicu, ali samo ako se radi o poslovima koji se moraju obaviti u vrijeme dok je Odluka na snazi.

Mogu li članovi OPG-a dobiti propusnicu ukoliko obavljaju nužne poslove izvan svoje županije?

 • Ako članovi OPG-a posjeduju objekte ili zemljište u kojem se obavlja ili koje je potrebno za obavljanje djelatnosti OPG-a izvan područja županije na kojem imaju prebivalište ili boravište, isti mogu dobiti propusnicu, ali samo ako se radi o poslovima koji se moraju obaviti u vrijeme dok je Odluka na snazi.

Može li osoba koja obavlja poslove temeljem ugovora student servisa ili ugovora o djelu ostvariti pravo na propusnicu?

 • Osoba koja obavlja poslove temeljem ugovora student servisa ili ugovora o djelu, čiji rad je neophodan za određene gospodarske subjekte ostvaruje pravo na propusnicu. Zahtjev za propusnicu podnosi, uz potvrdu/izjavu poslodavca koji ima nužnu potrebu za njezinim radom, županijskom stožeru prema svom prebivalištu ili boravištu.

Može li osoba koja obavlja nužne i neophodne sezonske poslove ostvariti pravo na propusnicu?

 • Osoba koja obavlja sezonske poslove, čiji rad je neophodan za određene gospodarske subjekte (poslodavce) ostvaruje pravo na propusnicu. Zahtjev za propusnicu podnosi, uz potvrdu/izjavu poslodavca koji ima nužnu potrebu za njezinim radom, županijskom stožeru prema svom prebivalištu ili boravištu.

Je li uputnica za pregled dovoljna za napuštanje županije ili je potrebna i propusnica?

 • Ne, uputnica ili drugi dokument izdan od liječnika obiteljske medicine (npr. popis izdanih uputnica) je dokument koji se prilaže uz zahtjev za izdavanje propusnice koji se podnosi županijskom stožeru?

Je li dobrovoljno davanje krvi razlog za dobivanje propusnice?

 • Ne.

Je li zakazani termin auto škole opravdani razlog za izdavanje propusnice?

 • Ne.

Može li osoba koja obavlja volonterski općekorisni rad ostvariti pravo na propusnicu?

 • Osobi koja obavlja volonterski općekorisni rad može se izdati propusnica, ako je rad koji obavlja neophodan u razdoblju dok je Odluka na snazi. Zahtjev za propusnicu podnosi osoba koja obavlja volonterski rad županijskom stožeru civilne zaštite prema mjestu svog prebivališta ili boravišta, a zahtjevu prilaže potvrdu/izjavu udruge za koju obavlja općekorisni rad da je njezin rad neophodan u vrijeme dok je Odluka na snazi.

Može li se osobi koja je članica braniteljske udruge i obavlja nužan i neophodan posao izdati propusnica?

 • Osobi koja je članica braniteljske udruge i obavlja nužan i neophodan posao može se izdati propusnica, ako se taj rad neodgodivo mora obaviti za vrijeme dok je Odluka na snazi. Zahtjev za propusnicu podnosi član braniteljske udruge županijskom stožeru civilne zaštite prema mjestu svog prebivališta ili boravišta, a zahtjevu prilaže potvrdu/izjavu braniteljske zadruge da se posao zbog kojeg traži propusnicu mora obaviti za vrijeme dok je Odluka na snazi.

Može li osoba koja je vlasnik trgovačkog društva ili obrta, a nije zaposlena u svom trgovačkom društvu ili obrtu, uz opravdan, nužan i neophodan razlog ostvariti pravo na propusnicu?

 • Osoba koja je vlasnik trgovačkog društava i obrta, a nije zaposlena u trgovačkom društvu ili obrtu, uz opravdan, nužan i neophodan razlog ostvaruje pravo na propusnicu. Uz zahtjev, koji se podnosi županijskom stožeru prema mjestu prebivališta ili boravišta, potrebno je dostaviti dokaz o vlasništvu obrta/tvrtke (npr. izvadak iz sudskog registra) i navesti razlog zašto je potrebna propusnica.

Tko podnosi zahtjev za propusnicu za osobu koja obavlja neophodan posao za poslodavca, a posao se ne može obaviti od kuće?

 • Zahtjev za propusnicu za osobu koja obavlja neophodan posao za poslodavca, a posao se ne može obaviti od kuće, podnosi radnik uz potvrdu poslodavca da mu je neophodan.

Tko podnosi i kako zahtjev za propusnicu za djelatnika stranog državljanina, koji obavlja neophodan posao, a nema nijednu vjerodajnicu?

 • Zahtjev za propusnicu za djelatnika stranog državljanina koji obavlja neophodan posao za poslodavca podnosi on sam Ravnateljstvu civilne zaštite, uz potvrdu poslodavca da mu je neophodan.

Tko izdaje propusnice dužnosnicima i službenicima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i koji su opravdani razlozi?

 • Županijski stožer prema mjestu prebivališta, a opravdani razlozi su poslovi koji su nužni i neophodni u vrijeme dok je Odluka na snazi.

Može li se dobiti propusnica zbog odlaska u drugu županiju na pogreb?

 • Može, ali samo u slučaju ako se radi o pogrebu člana najuže obitelji.

Može li osoba dobiti propusnicu za odlazak u županiju u kojoj je uplatila smještaj u hotelu?

 • Osoba može dobiti propusnicu za odlazak u županiju u kojoj je uplatila smještaj uz uvjet da posjeduje valjani dokaz o uplati za hotel ili drugi smještajni objekt kojem nije obustavljen rad. Uplata mora biti izvršena najkasnije do dana stupanja na snagu Odluke (23.12.2020. godine).

Može li osoba dobiti propusnicu za odlazak na sportska natjecanja i treninge koji nisu obustavljeni?

 • Osoba može dobiti propusnicu za odlazak na sportska natjecanja i treninge koji nisu obustavljeni uz predočenje dokaza o sudjelovanju na natjecanju, a zahtjev za propusnicu se upućuje Ravnateljstvu civilne zaštite.

Može li osoba dobiti propusnicu za omogućavanje izvršenja sudskih odluka koje se odnose na pravo roditelja na provođenje vikenda ili praznika sa svojom djecom?

 • Osoba može dobiti propusnicu za omogućavanje izvršenja sudskih odluka koje se odnose na pravo roditelja na provođenje vikenda ili praznika sa svojom djecom uz predočenje dokaza iz sudske odluke.

Treba li stranim državljanima propusnica kada odlaze iz Republike Hrvatske ili putuju iz županije u kojoj ima boravište?

 • Stranom državljaninu koji boravi na području Republike Hrvatske i želi napustiti Republiku Hrvatsku ili putovati izvan županije gdje boravi potrebna je propusnica, a treba ju zatražiti od Ravnateljstva civilne zaštite.

Treba li stranom državljaninu propusnica od graničnog prijelaza s Republikom Hrvatskom do mjesta boravka u županiji?

 • Ne, ali strani državljani se mogu kretati najkraćim putem samo do mjesta gdje imaju osiguran smještaj. Za vrijeme boravka u Republici Hrvatskoj ne mogu se kretati između županija, a za povratak u inozemstvo propusnica im nije potrebna.

Treba li državljanima Republike Hrvatske propusnica kada dolaze iz inozemstva u Republiku Hrvatsku?

 • Ne, ako imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Oni se mogu kretati najkraćim putem do mjesta svog prebivališta u Republici Hrvatskoj, ali po povratku iz mjesta svog prebivališta u inozemstvo trebaju propusnicu izdanu od nadležnog županijskog stožera. Iznimno, ako naš državljanin ima prebivalište u inozemstvu, onda će mu na granici biti izdana propusnica do mjesta boravka u Republici Hrvatskoj (osiguranog smještaja). Za vrijeme boravka u Republici Hrvatskog ne može se kretati između županija, a za povratak u inozemstvo gdje ima prijavljeno prebivalište propusnica mu nije potrebna.

Mjere vezane uz Crkve
Uz ‘blagdanski paket’ mjera, koje podrazumijevaju zabranu napuštanja županija, Stožer je donio i posebne upute za crkve za misna slavlja povodom Božića. Tako je prethodno ograničenje od maksimalno 25 ljudi koji smiju nazočiti misi preoblikovano u jednu osobu na 7 četvornih metara prostora crkve, što je izazvalo oprečne komentare i kritike u dijelu javnosti.

Kako se navodi u odluci Stožera, preporučuje se skraćenje svetih misa u božićno vrijeme, osobito polnoćke. Potrebno je, koliko god je moguće, skratiti trajanje, a povećati broj svetih misa te pomaknuti mise na Badnjak u ranije termine, da završe do 22 sata. Potrebno je ograničiti maksimalni broj vjernika na misnom obredu u crkvi na način da se udovolje sljedeći uvjeti:

 • broj vjernika koji mogu istovremeno biti u crkvi ovisi o unutarnjoj površini crkve na način da ne smije biti više od jednog vjernika na sedam (7) kvadratnih metara prostora predviđenog za vjernike (dakle, u površinu crkve se ne računa prostor oko oltara) i istovremeno treba osigurati dva metra razmaka u svim smjerovima između vjernika na misi.

Obavijest o najvećem dopuštenom broju vjernika na misi treba biti istaknuta na ulazu, a župljani trebaju voditi računa o tome da zaduže nekoga da kontrolira broj osoba koje ulaze.

Održavanje fizičke distance: Članovi istog kućanstva i obitelji koje zajedno dođu na misu, ne trebaju održavati međusoban razmak od dva metra, ali između jednog kućanstva/obitelji i drugog kućanstva/obitelji treba biti razmak od dva metra.

Preporučujemo odrediti klupe koje su namijenjene vjernicima koji dolaze u grupama iz istog kućanstva/obitelji (npr. prvih par klupa).

Može se koristiti tek svaki drugi red klupa i treba označiti koje su klupe predviđene za vjernike, a koje se ne mogu koristiti.

U redu za pričest treba održavati razmak od dva metra i smjer kretanja treba biti takav da se nakon pričesti ne vraća vjernik istim putem kojim je išao na pričest već da zaobiđe klupe i vrati se na svoje mjesto.

Opće preporuke:

 • Korištenje zaštitnih maski; Cijelo vrijeme boravka u crkvi (osobito za vrijeme govora i pjevanja), vjernici trebaju nositi masku (osim u vrijeme pričesti).
 • Odustati od zbornog pjevanja.
 • Pri ulasku u crkvu, potrebno je dezinficirati ruke.
 • Izbjegavati fizički dodir (rukovanje i ljubljenje) pri čestitanju Božića.
 • Prije mise i nakon mise pridržavati se ograničenja vezanih uz fizički kontakt s osobama koje nisu članovi kućanstva. (jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Kakve su šanse da će policija prijaviti organizatore Bandićevog sprovoda zbog kršenja mjera? Nikakve

OgPortal

“Susret s rijekom” – projekt vrijedan 9,21 milijuna kuna

OgPortal

Čitanje optužnice za izvlačenje novca iz Dinama trajalo dva sata, Mamić: ‘Ne mogu više, moram sjesti‘

OgPortal

U posljednja 24 sata zabilježeno je 747 novih slučajeva zaraze, preminulo 7 osoba

OgPortal

Odluka Stožera o sprovodima: “Može biti najviše 25 ljudi”

OgPortal

Ogulin i danas bez novozaraženih osoba

OgPortal