Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Postignut dogovor između Velike Britanije i EU-a

london-tate modern ist

Velika Britanija i Europska unija postigle su dogovor o trgovinskom sporazumu, čime se izbjegao neuredan Brexit. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i glavnvi pregovarač Michel Barnier objavili su u četvrtak popodne da je postignut “pošten i uravnotežen” sporazum između EU-a i Velike Britanije.

Dogovor je postignut sedam dana prije nego što Britanija zauvijek napusti jedan od najmoćnijih trgovinskih blokova, u svom najvećem vanjskopolitičkom zaokretu od kraja carstva.

Dopisnica HRT-a iz Bruxellesa Jasna Paro javlja da je sporazumom osigurana slobodna trgovina bez carina.

– Protok robe će biti slobodan. EU i UK su važni trgovinski partneri. Godišnji protok roba vrijedan je više od 600 mlrd. eura. Utvrđena je daljnja suradnja na sigurnosnim pitanjima i regulira ribarenje i uvjete ribarenja za europske ribare u britanskim vodama, rekla je Paro.
– Imamo pošten i uravnotežen sporazum s Ujedinjenom Kraljevinom. Sporazum će zaštiti interese EU-a, osigurati pravedno tržišno natjecanje i predvidljivost za naše ribare, izjavila je Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Barnier je istaknuo da postignuti sporazum ne omogućava Velikoj Britaniji ista prava koje je imala kao članica.

– Bit će doista velikih promjena 1. siječnja. To je posljedica brexita, rekao je Barnier.

Ubrzo nakon objave da je sporazum postignut oglasio se i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

– Sveobuhvatni sporazum s našim susjedom, prijateljem i saveznikom najbolji je ishod za naše građane i poduzeća. Tijekom proteklih godina EU je pokazao svoje jedinstvo i odlučnost u pregovorima s Ujedinjenom Kraljevinom i nastavit ćemo čuvati isto jedinstvo, rekao je Michel. Dodao je da je sada vrijeme da Europsko vijeće i Europski parlament analiziraju sporazum koji su postigli pregovarači.

Premijer Andrej Plenković pozdravio je postizanje trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i Europske unije, izrazivši nadu u nastavak “snažnog partnerstva dviju strana.
– Pozdravljamo dogovor o budućim odnosima EU-a i Velike Britanije nakon intenzivnih pregovora tjedan dana prije kraja prijelaznog razdoblja i nadamo se nastavku snažnog partnerstva s Velikom Britanijom, napisao je Plenković na svom Twitter profilu, podijelivši objavu predsjednice Europske komisije (EK) Ursule von der Leyen.(hrt)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Mladić ušao u sisačku školu s bombom, djeca evaukirana. Traži razgovor sa županom Žinićem?

OgPortal

Opsadno stanje u Kolindinoj zgradi: Sve puno specijalaca, stigli i snajperisti:

OgPortal

Ispitivanje kubanskog cjepiva protiv koronavirusa ušlo u treću fazu

OgPortal

Povijesni dolazak pape Franje u Irak

OgPortal

Grad Ogulin sufinancira ogulinski HGSS sa 120 tisuća kuna

OgPortal

U Karlovačkoj županiji 44-oro novozaraženih, nitko iz Ogulina

OgPortal