Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Božić u svijetu

božić u svijetu ist

Božić se slavi diljem svijeta u gotovo jednakim okolnostima. Na skromnim okupljanima pod maskama i uz držanje udaljenosti prevladava ista želja – završetak pandemije.
Uz poštovanje mjera socijalne distance i svih drugih epidemioloških preporuka održana je misa u Betlehemu. Sve molitve svode se na jedno – traženje snage da se prebrodi jedno od najtežih razdoblja koje je čovječanstvo doživjelo.

  • Povjeravamo se tebi, Knezu mira, i ovu zemlju i sebe, i ovu našu Crkvu, i sve ove naše rane i probleme, da nam pomogneš zaliječiti kroz ova bolna i puna iskušenja vremena koja proživljavamo, kaže Pierbattista Pizzaballa, poglavar Rimokatoličke crkve u Svetoj Zemlji.

Pariška katedrala Notre-Dame zatvorena za vjernike, no ipak u njoj božićni koncert, i to onih koji su je spasili od razornog požara. Mješoviti zbor pariških vatrogasaca u izravnom prijenosu širi božićno veselje.

Pariške ulice puste, strogo se poštuju mjere zabrane okupljanja. Tek male skromne obiteljske proslave, a i one kao nikada prije – gotovo svi nose maske iako su iz iste obitelji i kućanstva.

  • Dugo smo razmišljali kako ćemo proslaviti Božić, i odlučili smo biti zajedno kao obitelj, ali ponašati se odgovorno. Nema grljenja, nema ljubljenja, moramo paziti jedni na druge, objašnjava Guylene Lehmann, baka iz Pariza.

Glavni grad Italije potpuno pust na božićno jutro. Poštuje se policijski sat, a oni rijetki koji se nalaze na ulicama praznoga Rima svoje razloge moraju objasniti policajcima.

A mađarska je vlada ipak za Božić ukinula policijski sat i omogućila svima onima koji traže mir i utjehu u božićnim misama da to i pronađu. Iako su itekako svjesni opasnosti kojoj se izlažu.

  • Vjera je ta koja mi daje snagu u ovim teškim vremenima. Svjesna sam da ima mnogo osoba koje su zaražene i dalje izlaze iz svojih domova, i da nas mogu zaraziti, ali odlazak u crkvu veoma mi je važan, kaže stanovnica Budimpešte Julia Vermes.

Dozvola za kretanje u Mađarskoj vrijedi samo za božićne blagdane, a nakon toga opet stupaju na snagu stroge restriktivne mjere. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

U tijeku je policijska akcija? – službenu informaciju očekujemo

OgPortal

U Karlovačkoj županiji 59 novih slučajeva

OgPortal

Šprajcov komentar: Kao da je Bandić pisao scenarij za pogreb, čovjek je imao smisla za za…..ciju

OgPortal

U Mađarskoj nakon tri mjeseca ponovno rekordi u broju oboljelih

OgPortal

Na izbore neće moći osuđeni na najmanje 6 mjeseci zatvora?

OgPortal

Ogulinski Hreljin bez vode

OgPortal