Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Izvukli smo čiste brojke: Hrvatska u 2021. ulazi s javnim dugom većim za preko 30 milijardi kuna

ministar Marić ist

Dobar dio ekonomije, zbog protuepidemijskih mjera, ove je godine radio smanjenim kapacitetom. Pogotovo se to odnosi na turizam koji se po brojkama vratio desetljeće i pol u nazad.BDP će, prema procjenama ove godine pasti između osam i 10 posto, a sve se to naravno, negativno odrazilo i na javne financije. Proračunski prihodi snažno su pali, troškovi porasli, pa je razliku trebalo nadomjestiti zaduživanjem.

Javne financije proteklih nekoliko godina bile su prilično stabilne, pa je i javni dug od 2014., prikazan kao postotak BDP-a bio u silaznoj putanji. No koronakriza to je, nažalost promijenila, pa ćemo iz 2020. izaći s oko 33 milijarde većim dugom nego krajem prošle godine.

Javni dug 325 milijardi kuna
Kako se navodi u posljednjem izdanju Makroekonomskih kretanja i prognoza Hrvatske narodne banke dug konsolidirane opće države na kraju kolovoza 2020. iznosio je 325,9 milijarda kuna ili oko 32,9 mlrd. kuna više u usporedbi sa stanjem na kraju 2019. godine.

“Znatan porast duga ponajviše odražava povećanje potreba države za financiranjem manjka proračuna u prvih osam mjeseci, ali i u ostatku 2020. godine, te nepovoljne tečajne razlike na dio duga u inozemnoj valuti koje su u prvih osam mjeseci uvećale javni dug za oko 2,1 mlrd. HRK.”, navode analitičari HNB-a.U prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je snažan pad ukupnih prihoda konsolidirane opće države od 8,2 posto u odnosu na usporedivo razdoblje prošle godine.

Pritom su neizravni porezi, odnosno porez na dodanu vrijednost, najviše pridonijeli padu ukupnih prihoda zbog negativnih učinaka pada gospodarske aktivnosti uzrokovanih pandemijom, što se odrazilo na pad osobne potrošnje i na manju potražnju u djelatnostima povezanima s turizmom.Zaduživalo se putem obveznica
Zaduživalo se putem izdanja obveznica pa je tako Vlada krajem veljače ove godine na domaćem tržištu izdala tri tranše obveznica u apsolutnom iznosu od 15 milijardi kuna – dva kunska izdanja u iznosu od 5 i 4 milijarde te jedno izdanje u eurima u iznosu od 800 milijuna eura uz valutnu klauzulu – za refinanciranje dospjele obveznice u iznosu od 12,7 milijardi kuna.

Također, radi refinanciranja velikoga trezorskog zapisa od 7,8 milijardi kuna, početkom svibnja izdana je nova domaću obveznicu u iznosu od 1,445 milijardi eura.

Zbog otplate inozemne obveznice koja je dospjela u srpnju, kao i za dodatno financiranje znatno povećanih tekućih potreba, Vlada je u lipnju izdala obveznicu na inozemnom tržištu u iznosu od 2,0 milijarde eura.

Osim navedenog, Vlada je u lipnju na domaćem tržištu izdala dvije tranše obveznica u apsolutnom iznosu od 5,05 milijardi kuna. Radi se o dva kunska izdanja u iznosu od 2,46 i 2,59 milijardi kuna. Utješno je to da su unatoč nepovoljnoj ekonomskoj situaciji, sva izdanja ostvarena su uz povoljne uvjete.Manjak ove godine 8 posto BDP-a
Prema drugim izmjenama i dopunama Državnog proračuna i Financijskih planova proračunskih korisnika povećan je očekivani manjak opće države u 2020. na 8,0 posto BDP-a, sa 6,7 posto BDP-a, koliko je bilo planirano prvim rebalansom iz svibnja.

Promjene u rebalansu, navode analitičari HNB-a, odražavaju znatno povećanje prihoda, ali i još izraženije povećanje rashoda, od kojeg su najznačajnije povećanje rashoda za zdravstvo povezane sa sanacijom dugova i stvaranjem novih neplaćenih obveza, snažnije korištenje mjera s ciljem očuvanja radnih mjesta, te ostale rashode koji uključuju povećana izdvajanja za mirovine i naknade za nezaposlenost, kao i mjere za osiguranje dodatne likvidnosti državnih poduzeća./telegram.hr/

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Osniva se 21 obiteljski sud: O razvodima, djeci i skrbništvima odlučivat će specijalizirani suci

OgPortal

Povijesni susret u Najafu: Papa se sastao s poglavarom iračkih šijita, čovjekom koji ne prima gotovo nikoga

OgPortal

Posječena šuma, ukradeni janjci

OgPortal

Hrvatska bi po prvi put trebala dobiti registar stanovništva

OgPortal

U veljači privedeno gotovo 100.000 migranata

OgPortal

Vijeće za elektroničke medije dodijelilo Radio Ogulinu 136.328,15 kuna za pet programskih sadržaja

OgPortal