Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

EU spremna pomoći Hrvatskoj nakon razornog potresa

eu 2

Europska unija pruža punu potporu Hrvatskoj i pozorno prati situaciju nakon razornog potresa, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

  • U ovom teškom trenutku, Europska unija pruža punu potporu i pomoć narodu Hrvatske i i premijeru Andreju Plenkoviću, objavio je Michel na Twitteru. Naše su misli s ozlijeđenima i s radnicima na terenu, dodao je.

Povjerenik za krizne situacije Janez Lenarčič rekao je da je Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC) u kontaktu s hrvatskim vlastima i da je spreman pomoći.

ERCC je stožerni dio mehanizma civilne zaštite EU-a i koordinira pružanje pomoći zemljama koje su pogođene katastrofama.

Centar osigurava brzu podršku za hitne slučajeve i djeluje kao koordinacijsko središte između svih EU država članica. Djeluje 24 sata dnevno i može pomoći bilo kojoj zemlji unutar ili izvan EU-a pogođene velikom katastrofom na zahtjev nacionalnih vlasti ili tijela UN-a.

Ranije danas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen zatražila je od Lenarčiča da što prije otputuje u Hrvatsku i poručila da EU stoji uz Hrvatsku.

Snažan potres jakosti 6,2 stupnja pogodio je oko podneva središnji dio Hrvatske, izazvavši veliku štetu u Petrinji, Sisku, Zagrebu i drugim mjestima. Bio je toliko jak da se osjetio i u susjednim zemljama. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Papa: Žene hrabrije od muškaraca

OgPortal

Održana treća ovogodišnja akcija darivanja krvi

OgPortal

Novi detalji velike zapljene droge: Po 73 kile kokaina došao zagrebački poduzetnik Oliver Čokara je pao s dvojicom radnika Luke Ploče koji su bili “fizikalci” u Opuzenu

OgPortal

Vedrana Rudan – Guzicama do slobode

Vedrana Rudan

Autori TV hita Novine počinju snimanje visokobudžetne serije prema romanima Drage Hedla

OgPortal

Prijedlog za čitanje iz Ivanine kuće bajke

OgPortal